Opleiding tot Mountain Leader

De Waalse bergsportfederatie organiseert een opleiding tot ‘Accompagnateur en Montagne’, een professioneel diploma van bergwandelgids dat internationaal erkend is door de UIMLA (International Mountain Leader Association). In het Vademecum staat alles beschreven, maar hierna geef ik concreet weer hoe het precies wordt georganiseerd, al zijn er wel van jaar tot jaar verschillen.

De opleiding behelst 3 niveaus:

  • Niveau 1 (zomer, heuvels): Dit niveau heeft als doel om de kandidaten tot het niveau te brengen dat nodig is voor niveau 2. Er is een vrij eenvoudige ingangsproef waarbij je fysiek en oriëntatie getest wordt. Het programma bestaat uit een hele reeks van theorie- en praktijklessen, een 3-daagse didactische stage in Wallonië en een 5-daagse didactische stage in de bergen (bij ons wat dit de Vercors). Daarna moet je zelf tochten begeleiden onder toezicht van een stagebegeleider, in totaal 5 dagen waarbij je zelf kiest voor dag- of meerdaagse tochten.
  • Niveau 2 (zomer, bergen): De zware tweedaagse ingangsproef is dezelfde als die in Frankrijk. Er zijn nog 6 lesdagen (afwisseling theorie/praktijk), een driedaagse in de Ardennen en vervolgens een 5-daagse stage in de bergen (bij ons was dit in de Pyreneeën). Daarna moet je voor 5 dagen begeleiden bij de UCPA/ADEPS des Arcs in Bourg-Saint-Maurice onder toezicht van een Franse accompagnateur.
  • Niveau 3 (winter, bergen): De ingangsproef bestaat uit een gesprek met de twee instructeurs over je palmares en motivatie, en een uitgebreide test van touwtechnieken. Kleine fouten worden wel nog door de vingers gezien. Daarna zijn er 11 lesdagen waarvan één eliminerende nachtoriëntatieproef. Daarnaast is er een eerste 5-daagse (bij ons is dit de Vogezen) en nog een tweede 5-daagse stage in de bergen (locatie nog onbekend).

Niveau 1 wordt jaarlijks georganiseerd, niveau 2 maar tweejaarlijks en niveau 3 twee- of driejaarlijks. De opleidingsjaren sluiten dus niet altijd naadloos aan. Dit heeft zijn voor- en nadelen. Het is vooral handig voor wie de opleiding combineert met een fulltime job en/of zijn ervaring nog wil opbouwen. Wie zijn diploma snel wil halen, kijkt misschien beter uit naar een opleiding in het buitenland. Houd er dan wel rekening mee dat de ingangsproeven niet van de poes kunnen zijn en de slaagkans bijzonder laag is vb. Frankrijk, en dat de lessen in één keer gegeven worden.

De voertaal is uiteraard het Frans maar men is erg begripvol als je dat wat minder vlot spreekt. Er wordt verwacht dat de lessen en stages allemaal gevolgd worden, al worden er wel uitzonderingen toegestaan maar dan enkel voor familiale omstandigheden, ziekte of werk. De lessen vinden vaak plaats in en rond Namen, maar ook andere locaties zijn mogelijk vb. Brussel.

Naast het luik dat de CAB organiseert, is er ook een algemeen gedeelte bij ADEPS (de tegenhanger van BLOSO). het eenvoudigste is om die lessen bij BLOSO te volgen en een assimilatie aan te vragen. Voor niveau 1 is dit Initiator, voor niveau 2 Instructeur B & Trainer B en voor niveau 3 Trainer A.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s