Ronde van Spa

Een pittige 3-daagse GR-tocht die start en eindigt in het ‘mondaine’ kuuroord

Regelmatig zie je op fora een berichtje staan van iemand die op zoek is naar de mooiste GR-routes van België. Hoewel streken en routes naar mijn mening moeilijk vergelijkbaar zijn en allen hun eigen karakter en charme hebben, is dit beslist een Ardennenklassieker. Deze driedaagse geeft zowel op sportief vlak als bij de natuurliefhebber veel voldoening.

Op zoek naar een slaapplek

Strompelend klimmen we met z’n drieën door het donkere beukenbos ten noorden van Spa. Onder de blote sterrenhemel vinden we een relatief vlak stukje om onze bivakzak uit te spreiden. Na nog een stukske chocolade kruipen we diep weg in onze warme slaapzak.

Van het ene bosriviertje naar het andere
Afstand: 21km (GR15 en GR571)

Ik ben de eerste om van de kille maar heldere ochtend te genieten. Een laagje rijm siert onze bivakzakken. Met verkleumde vingers pakken we alles in en laten het bos achter zoals we het hadden gevonden.

Ruisseau du Vieux Spa

Na een steile afdaling, komen we terug in het toeristische plaatsje. Men is volop bezig met de voorbereiding van de ‘Boucle de Spa’, een heuse rallywedstrijd. Bij de overdekte vlooienmarkt in het stadspark, ontbijten we. Rond half elf komen ook Joram en Lindsey aangemarcheerd en kunnen we niet langer wachten om te vertrekken. Vele villa’s passeren de revue voor we ons eerste paadje onder de voeten geschoven krijgen. Na wat op en neer komen we bij het kabbelende Ruisseau du Vieux Spa.

Na een gestage klim lopen we verder op boerenwegels tussen de weiden die het dorpje Creppe omringen.

Na een gestage klim lopen we verder op boerenwegels tussen de weiden die het dorpje Creppe omringen. De hemel sluit en kleine sneeuwvlokjes vallen op ons neer bij de afdaling naar Winanplanche. Na enkele kilometertjes komen we in de vallei van de Ninglinspo terecht.

Vallei van de Ninglinspo

Het woeste riviertje stroomt diep in de ravijn en zorgt voor een spectaculaire route over nauwe paadjes en glibberige bruggetjes. Rotsen van schiefer torenen hoog boven ons uit. Ondertussen valt de sneeuw met bakken uit de lucht en dit maakt de plek alsmaar meer bijzonder.

Uitzicht over de vallei

We zijn echter niet de enige toeristen maar eenmaal het GR-pad ons weer uit de vallei leidt, wordt het rustiger en genieten we met volle teugen van het prachtige uitzicht. Geen teken van bewoning, industrie en autowegen! Enkel heuvels geschakeerd met donkergroen naaldbos en lichtbruin loofwoud, opgelicht door een zwak zonnetje. De klim naar de toren bovenop de heuveltop is absoluut een aanrader!

We dalen opnieuw af naar de Ninglinspo en kijken voor een laatste maal uit op enkele mooie watervalletjes. Vanaf het dorpje Sedoz-Nonceveux schakelen we over op de GR571 en lopen op het betonnen weggetje over de drassige oever van de brede Amblève waar witte anemonen volop in bloei staan.

Langs de Amblève

Van het ene valleitje in het andere; we volgen nu de Chefna, een ander prachtig bosbeekje, een stuk minder bekend maar daarom niet minder mooi. We besluiten om een bivakplekje te zoeken en Günther toont met geduldig hoe je een zeiltje met de juiste knopen goed kunt spannen. We zijn volop bezig met koken als ik lichten zie wat verderop in het bos. We blijven meteen doodstil zitten en doven onze lampen. Gelukkig begint het opeens serieus te sneeuwen zodat ze meteen rechtsomkeer maken. Oef!

Spartaans bosappartementje
Afstand: 28km (GR571)

Een laagje ijs ligt bovenop de zeilen. Het zonlicht laat het stromende water prachtig glinsteren. Via vele houten brugjes, slalommen we van de ene oever naar de andere. Stroomopwaarts is alles bedekt door een fijn laagje wit goud. Nabij het gehuchtje Chefna, stoppen we voor het ontbijt.

We klimmen langs de Chefna terug omhoog

Via Monthouet dalen we af naar Stoumont in de Amblève-vallei. Een groen spektakel van weiden en bossen die de glooiende oevers van deze rivier bedekken, strekt zich voor ons uit. Via een gezellig pad kwamen we voorbij het kasteel van Froidcour en moeten dan de weg volgen richting Chèneu.

Vallei van de Amblève

Vele rallypiloten razen ons voorbij. Eindelijk gaat het weer omhoog over rustige asfaltwegen en steile paadjes. De beklimming van de Mont Saint-Victor is lang maar het uitzicht loont de moeite.

Een hele lange beklimming van de Mont Saint Victor

Het is al zes uur als we in Coo aankomen. Lindsey begint serieus last te krijgen van haar knieën. Onze kersverse trekster besluit samen met Joram om via de vallei naar Trois-Ponts te stappen. Hier splitsen onze wegen voor enkele uurtjes. Onze trekgezellen zouden ons opwachten in Trois-Ponts en daar al op zoek gaan naar een bivakplaats.

In de late uren trekken we richting Trois Ponts

De avondzon laat de bomen gloeien. Als ik een fotootje neem, gaan de twee berggeiten Lies en Günther er vandoor op een serieuse kuitenbijter. Vanop de uitzichttoren aan het eind van de verlaten zetellift, genieten we van de zonsondergang boven de bassin superieur .

Het is al een tijdje donker als we beginnen koken

In de avondscheming beginnen we steeds meer te struikelen over losse stenen. Het is al donker als we aankomen in Trois-Ponts. We krijgen opeens een telefoontje van Joram, zij volgen verder de GR571 langs de Salm maar hebben nog geen slaapplaats gevonden. Rond 22u kunnen we eindelijk neerstrijken in een Spartaans bosappartementje met twee- en driepersoonskamer en kitchenette…

Joram en zijn gevleugelde vrienden
Afstand: 21km (GR571 en GR5)

Na het dorpje Aisomont komen we op een brede bosweg terecht waar we vlak naast de bank gaan ontbijten. De vogeltjes tsjilpen er uit volle borst. Jammergenoeg hoort Joram het wanhopige gezang niet en gooit zijn half restje brood in de struiken. Günther springt er dan maar meteen achteraan!

We wandelen verder in de vallei naar Stavelot

De gerestaureerde abdij van Stavelot is onmiskenbaar. De GR5 gaat bergop door het bos en daarna over een alpenweide richting Fagnes de Bellaire. In dit drassige veengebied met heide en naaldboompjes, proberen we onze broek zo moddervrij mogelijk te houden. Verloren moeite.

Klim naar Fagne de Malchamp

Op de Fagne de Malchamp beklimmen we de uitkijktoren. De rust is ver te zoeken; op de achtergrond horen we de brullende motors van de rally. Wij hebben onze eigen Boucle de Spa ondernomen, te voet!

Zicht over het veengebied vanop de uitzichtstoren

Conclusie

Pittige trekking met veel afwisselende landschappen. Ideale voorbereiding op het bergwandelen.

Meer beelden in dit fotoalbum. Klik op ‘slideshow’ voor een diavoorstelling.

PRAKTISCHE INFO

BEREIKBAARHEID
NMBS-station in Spa (GR op 0,5 km)

TOPOGIDSEN
Topogidsen GR15, GR571, GR5 (even uitlenen in de bib en kopies nemen)
Routewijzigingen op de website van de Waalse Groteroutepaden

BEWEGWIJZERING
Witrode bewegwijzering van de GRAE, GR571 en GR5

BEVOORRADING
Spa, Winanplanche, Stoumont, Trois-Ponts en Stavelot

Een gedachte over “Ronde van Spa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s