Boekbespreking: De weg naar de Alpamayo

Het is al een hele poos terug toen Ignace Bral me plots telefoneerde. We hadden elkaar ooit eens ontmoet maar ik kon niet meteen een gezicht op hem plakken. Enthousiast vertelde hij me dat hij zijn jarenlange ervaringen in de bergsport wilde delen met het brede publiek en dat hij een uitgeverij zocht voor het boek dat hij intussen geschreven had. Ik bracht hem in contact met Lannoo en na enkele gesprekken was hun samenwerking beklonken.

De vijftiger kan terugkijken op een serieus palmares: van bergwandelen tot bergbeklimmen, van een vaste job naar bergwandelgids en muilezelsdrijver. Zijn site http://www.dromenslapenniet.be/ toont aan dat hij niet stilgezeten heeft en zijn dromen heeft nagejaagd.

Ignace kondigde de voorbije maanden het boek met veel tromgeroffel aan, en enkele weken terug kreeg ik het wat onverwacht in mijn bus. Het afgelopen jaar is mijn interesse voor reisverhalen sterk gegroeid en dit boek past dus perfect in mijn boekenkast thuis. Intussen staat het in het rijtje “Al gelezen, maar zal me zeker nog eens kunnen boeien!”.

Foto: http://www.ediksmuide.be/nieuws/nieuws/liefde-en-passie-voor-bergen-en-mensen/.
Foto: http://www.ediksmuide.be/nieuws/nieuws/liefde-en-passie-voor-bergen-en-mensen/.

Wat vond ik zelf goed aan het boek?

  • De opbouw: Na het eerste hoofdstuk blikt hij achteruit op zijn leven en bergsportcarrière, dat in korte en chronologisch hoofdstukken wordt besproken. Het is een combinatie van mooie afgeronde gehelen. Het boek blijft boeien van begin tot eind.
  • De schrijfstijl: Het is zonder meer degelijk geschreven. Zo lyrisch en sappig kan ik het zelf niet verwoorden. Bij sommige passages zorgt dat er evenwel voor dat je de tekst nog eens moet herlezen om mee te zijn. Over het algemeen is het boek wel vlot leesbaar.
  • De eerlijkheid: Ook de moeilijke, persoonlijke momenten komen aan bod, zowel in de bergen als het privéleven. De auteur durft ook zijn eigen persoonlijkheid bloot te geven.

Het beschrijft het leven zoals het is. Dit is dus een boek die zowel de doorwinterde bergsporter als diens amper begrijpende partner/vrienden/familie graag zal lezen. Een aanrader!

Het boek is te koop in de boekhandel en in de webshop van Lannoo.

BoekIgnace

Eén reactie

  1. Alpinisme en de bergen zijn niet meteen mijn wereld, maar dit boek nam me mee, van bij het begin. Het gaat over passie en de tol die je er voor betaalt. Is de passie dat waard? Valt er te kiezen? Het leest prettig weg, in hoofdstukken die wel chronologisch zijn, maar ook stuk voor stuk op zichzelf staan. Anekdotes, reisverslagen, maar ook beschouwingen. Niet thuis zijn in de bergsport staat het leesplezier niet in de weg. De technische stukken zijn evenwichtig afgewisseld met persoonlijke ervaringen, en nu eens ernstige en dan weer grappige verhalen. Ja, het gaat over de bergen, maar nee, niet alleen daarover. De bergen zijn het kader waarin over universele thema’s, menselijke macht en onmacht nagedacht wordt. Niet geoordeeld of veroordeeld. Een boek om mondjesmaat van te genieten, ’s winters, onder een dekentje, bij een knetterend haardvuur…
    Adelheid Greven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s