Op het menu van Debbie en Ivo

In mijn dagelijkse leven is elke maaltijd een hoogtepunt. Van mijn havermoutpap ’s morgens tot mijn 3 droge vijgjes als dessert ’s avonds, en alles tussenin. Ook groenten en fruit smaken we enorm. Bourgondiër zijn, heet dat dan.

Als je op trekking gaat en je hele hebben en houden in een rugzak past, is het uiteraard minder simpel om van alles op het bord te toveren. In onze beginjaren aten we ’s middags brood, droog brood, oud brood en ’s avonds pasta met ingeblikte sardienen, dan eens met tonijn in eigen nat en terug ingeblikte sardienen. Wie denkt dat na een zware dagtocht alles smaakt, moet ik helaas tegenspreken. De eerste happen gaat die mythe nog op, erna protesteren de smaakpapillen steeds meer.

Het werd dus hoog tijd om op zoek te gaan naar wat meer afwisseling en smaak. Ik begon te experimenteren met zelf samengestelde ontbijten en het luchtdrogen van groenten, fruit, vlees en vis. Zoveel jaar later hebben we een menu samengesteld dat aan onze hoge eisen voldoet. Ik koop onze voeding aan in een gewone supermarkt maar ook in natuurwinkels en in speciaalzaken voor vb. bakkers.

Voorbeeld van een dagmenu

Hieronder wat we  – per persoon – op een dag zo allemaal naar binnen smikkelen, het aantal gram dat hier tegenover staat en wat het opbrengt qua kilocalorieën. Op gewone wandeldagen is dit menu voldoende om op gewicht te blijven. Tijdens zware etappes is ons energieverbruik zeker hoger, vandaar dat we altijd van de gelegenheid gebruik maken om extra te eten en te drinken als we een berghut of dorpje passeren.

Gram Kcal
Ontbijt Havermoutpap (zelf samengesteld) 183 649
Thee met klontje suiker 6 20
Tussendoortjes (3 à 4) Suikerwafel 58 249
Raw bite (spicy lime) 50 208
Taste of nature (apple) 40 170
Pick-up (donkere chocolade) 30 151
Middageten Poco loco Tortilla met maïs (4 tortilla’s) 160 496
s Avonds Carrefour noodles 94 419
Zelf samengesteld maaltijd met couscous (120 gram), luchtgedroogde groenten en vlees 240 858
Totaal   861 3.219

Hieronder wat meer detail over de zelf samengestelde maaltijden. Voor sommige zaken heb ik het aantal kcal op de verpakking bekeken, andere producten heb ik opgezocht in een voedingswaardetabel. Het is geen exacte wetenschap maar het geeft wel een richtwaarde.

Havermoutpap

Gram Kcal Kcal/100 gram Bron kcal
Havermout 90 313,2 348 Verpakking
Volle melkpoeder (200 ml in poedervorm) 20 124 62 per 10 gram Voedingswaardetabel
Suiker 20 65,2 326 Verpakking
Rozijnen 30 119,7 399 Verpakking
Halve gedroogde appel 23 27 / Voedingswaardetabel
Totaal 183 649,1

Voorbeeld van een zelf samengestelde avondmaaltijd

Dit kan uiteraard van maaltijd tot maaltijd verschillen. In deze zit er ananas, wat het aantal kcal doet stijgen. Ook het aantal gram koolhydraten en de vlees- of vissoort maakt een verschil. Vegetariërs kunnen uitkijken naar vleesvervangers, tofu of fetakaas laten zich bijvoorbeeld ook drogen. Het is aangeraden om iets van vlees/vis of vervangers toe te voegen omwille van het aantal kcal en de eiwitten (in functie van spierherstel).

Gram Kcal Kcal/100 gram Bron kcal
Couscous 120 442,8 369 Verpakking
Tomatenpuree (gedroogd) 120 67,2 96 Verpakking
Paprika (2) 52 / Voedingswaardetabel
Courgette (1/4) 6,75 / Voedingswaardetabel
Ananas (half blik op sap) 102 / Verpakking
Rundsvlees (100 gram) 187 / Voedingswaardetabel
Totaal 240 857,75  

 

 

 

 

7 reacties

  1. Heb je geen erg lange gaartijd nodig voor die gedroogde groenten? Dat is wat mij tegenhield tot nog toe. Die zakjes is enkel kokend water toevoegen en met een jetboil vraagt dat weinig gas en minder gewicht aan kookpotten…

    • Helemaal niet, de kooktijd is niet langer en ik gebruik maar 1 kookpot. Ik breng mijn water, samen met het groenten en vlees er al in, aan de kook. Als het kookt doe ik de couscous erin en zet ik de brander uit. 5 à 7 minuten wellen en ’t is klaar. Een jetboil is wel iets minder handig dan een combinatie van een kleine brander en een lichte kookpot maar het werkt wel.

  2. Ik was aan het lezen op de website van Cathay Pemmikan. Daar stond, oh wonder, een doorverwijzing naar Debbie’s Tochten. Moet je die Pemmikan heet water toevoegen?? Bij de indianen van Noord-Amerika hadden die er een soort koek van gemaakt met inheemse bessen. Cathay zijn precies zakjes zoals diepvriesmaaltijd.

    • Tsjien, dat wist ik niet. Wij eten de pemmikan zo op (dat lukt met wat oefening), maar je kan het vb. ook oplossen in soep of zo.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s