Drogen van voeding: intro

Na een hele dag stappen in de bergen, zijn we als wildbivakkeerders op ons eigen kookkunsten aangewezen. De meeste hikers houden het bij ‘warm water in een pakske vriesdroog’, maar we leggen de culinaire lat wat hoger. Verse ingrediënten gebruiken is echter onhaalbaar als je dat een week lang wil doen: aardig wat kookgerei nodig, de kooktijd die veel energie vraagt en de houdbaarheid die een probleem vormt.

Met de leuze “wat je zelf doet, doe je meestal beter” drogen we al jarenlang zelf onze voeding via een luchtdroger. Zo stellen we onze avondmaaltijden samen.

Couscous met gedroogde tomatenpuree, ajuinen, paprika en vlees.

Webinar ‘zelf voedsel drogen’

Voor Hiking Advisor vzw gaf ik eerder al een online presentatie over de achtergrond van voedsel drogen en praktische tips.

Voordelen van zelf drogen & praktische tips

Je stelt je eigen maaltijden samen

In ‘vriesdroogpakskes’ is het al eens serieus vissen naar groenten en vlees. Wie zelf droogt, kan perfect aan zijn eigen voedingsverwachtingen voldoen en vooral een stuk smakelijker eten.

Quasi alle groenten en fruit lenen zich tot het drogen:

  • Bij ‘harde’ groenten zoals wortelen, spruiten en prei is het best om ze eerst even te stomen, voor je ze de droogmachine of oven instopt.
  • Fruit en ‘zachte’ groenten als paprika’s, ajuinen en tomaten kunnen zo de droger in, en nemen ook erg snel terug water op.
  • Tomatenpuree kan je ook drogen, als je het uitspreid over bakpapier. We gebruiken dit dan als saus bij een provinçaalse schotel.

Ook wie houdt van dierlijke eiwitten komt aan zijn trekken:

  • Minder vetrijk vlees en vis lenen zich het best tot drogen. Zalm, spekjes en dergelijke laten zich maar gedeeltelijk drogen. Het kan zeker maar het zal minder lang bewaren.
  • Kip stoom je best eerst voor de voedselveiligheid. Vlees en vis kunnen zo de droger in. Wij laten de blokjes even in kruiden marineren in de koelkast, steken die dan in de stomer, verbrokkelen ze verder en leggen ze dan in de droogmachine.
  • Je kan rundvlees op voorhand marineren zowel om het bewaren te verbeteren (door toevoegen van zout) als om wat extra smaak te geven. De marinade kan je zelf kiezen: kruiden al dan niet gecombineerd met balsamicoazijn. Let op met olie, dat bemoeilijkt het drogen en zorgt ervoor dat het eindproduct minder lang bewaard.
  • Maak de stukjes voldoende klein want vlees en vis rehydrateren een stuk moeilijker dan groenten en fruit.
  • Ook feta of schapenkaas kan je drogen. Heerlijk!
Kippenfilet wordt in fijne stukjes gesneden, laten we een nachtje marineren in de koelkast, stomen we en drogen we nadien. Bij vlees en vis hoef je niet te stomen.

Even snel als vriesdroog

Door te kiezen voor bijvoorbeeld couscous, puree, bulgur of instantvarianten hoef je ook enkel maar het water aan de kook te brengen en alles te laten wellen. Je warmt het water samen met je gedroogde ingrediënten op. Eenmaal aan de kook giet je er de couscous in, doe je je vuurtje uit en laat je alles gaar worden. Het hoeft dus niet meer tijd of energie te kosten dan een vriesdroogmaaltijd.

Reeds bereide maaltijden kan je drogen

Ook bereide maaltijden zoals spaghetti kan je drogen. Best gebruik je bakpapier omdat de saus anders door de zeven gaat druppen. Leg de laag niet te dik zodat het snel kan drogen.

Ook klaargemaakte spaghetti kan je drogen.

Bewaren?

Thuis in de koelkast kan je gedroogde voeding erg lang bewaren. Zo heb ik vlees gegeten dat al ruim 6 maanden gedroogd was. Ook op tocht hoef je weinig problemen te verwachten. Als het heel erg warm kan worden, opteren we ervoor om vlees, kip en vis vacuüm te trekken. Maar op de meeste tochten gebruiken we doorzichtige plastiek zakjes en maken we onze porties al op voorhand.

Meer info

Handboek-voedseldroger
  • Veel meer tips vind je in een apart artikel op de website van Hiking Advisor.
  • Recepten, ook die van mij, vind je in dit forumtopic.
  • Dit boek is ook verschenen: ‘Handboek voedsel drogen’ van Claudia Kuyken en Jean Vanhoof. Daarin staat veel meer gedetailleerd de droogtijd en -tips voor allerlei groenten, fruit en kruiden en ook enkele leuke recepten om je eigen fruit- en groentenleren te maken. Te bestellen via Weckenonline.

2 reacties

  1. Leuk! ik wist niet dat je gewoon een pastamaaltijd en vlees/vis kan drogen. Voor dat soort dingen gebruik ik nog steeds mijn vriezer, maar ga het zeker uitproberen. Voedseldrogen is echt ideaal voor onderweg, maar ook als lekkere snack. Mijn 2 jarige is er gek op, we snoepen dus lekker gedroogd fruit en groenten. Merk wel dat ik ook voor thuis (helemaal als de moestuin veel van 1 product geeft) dat het fijn is om deze te kunnen drogen en bewaren voor wanneer je het wel nodig hebt.
    mvg, nicolet

    • Je kan quasi alles drogen. Ideaal om zelf je maaltijden samen te stellen, naar eigen goesting en smaak. 😉 Veel plezier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s