Mijn paklijsten anno 2018

Materiaal blijft een middel, geen doel op zich, maar als je je hebben en houden op de rug meeneemt, denk je wel twee keer na. Na intussen 18 jaar ervaring ben ik geen lightweight hiker geworden, maar ik heb mijn paklijst wel proberen te optimaliseren. Het verschil tussen zomer en winter is wel frappant: 6kg in de rugzak!

Ziehier onze twee paklijsten anno 2018:

De laatste jaren heb ik het één en ander uitgeprobeerd, sommige materiaalstukken hebben de test doorstaan zoals onze tarp, andere zijn terug afgevoerd:

  • Mijn frameloze rugzak Golite Jam 50 (overgenomen door My Trail) was bij aanvang nog comfortabel maar na enkele tochten met een rugzakgewicht tot 15 kg werden de minimalistische schouderbanden een pak minder aangenaam om dragen. De rugzak wordt nu nog voor huttentochten gebruikt maar om te bivakkeren ben ik overgestapt naar de Lightwave Wildtrek 55w. Met zijn 1.412 gram nog altijd licht maar wel met een frame en beter uitgewerkte schouder- en heupbanden. Een compromis tussen gewicht en comfort dus.
  • Een windshell is een heel dun jasje dat enkel dient om de wind tegen te houden en goed ademt. Mijn ervaring is dat dit slechts in bepaalde condities bruikbaar is en dat mijn GTX-regenjas vaak een evenwaardig alternatief is (omdat het ook nog wat extra isolatie biedt & meer weerstand voor de rugzak en vaak voldoende ademt want het membraan werkt het best in droge condities).
Met mijn nieuwe rugzak op weg in Skye.

Wat betreft trailrunners blijft mijn mening verdeeld. Ik heb er al diverse keren mee in het gebergte gestapt, ook op rotsige paden en blokkenvelden, maar na een 1 jaar intensief gebruik (hiken, trailrunnen) is dit schoeisel al aan vervanging toe. Voor het stevigere werk kies ik dus nog altijd voor een paar stevige leren bergschoenen, al hebben die ook hun beperkingen naar waterdichtheid toe. In de Lyngen Alpen vorig jaar liep ik nagenoeg 14 dagen met natte schoenen rond. Waxen kan het leer een tijdje waterafstotend houden maar sneeuw, nat gras en zompige ondergrond doen dat waxlaagje al snel teniet.

Ook D-schoenen met GTX gaan bij heel natte condities lekken…

4 reacties

  1. Is er ook een lighterpack versie van de paklijsten? Is heel wat overzichtelijker en ben niks anders meer gewend om paklijsten te vergelijken.

  2. Dag Debbie,

    Allereerst bedankt voor alweer een fijne post. In je paklijst staat ‘waterdichte zak Ortlieb’ om je spullen droog te houden in de rugzak. Welke zak is dit precies? Heb je toevallig een typenaam, of weet je waar ik hem kan vinden?

    Bedankt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s