Wintertrekking

Wie echt de smaak te pakken heeft van het wandelen, droomt er al snel van om het hikingseizoen uit te breiden naar de winter. Je eigen spoor trekken door de sneeuw in een maagdelijk wit landschap, doet je terug wat pionier voelen. Maar de kou en het lawinegevaar liggen op de loer.

Webinar ‘start to snowshoe’

In onderstaande webinar overloop ik 5 tips voor beginnende sneeuwschoenwandelaars. Wie mijn Westvlaams accent maar moeilijk begrijpt, kan dit blogbericht lezen.


Praktische tips voor wintertrekkers

Ik werkte samen met andere ervaren hikers aan diverse artikels over wintertrekking op Hiking Advisor vzw, één van de clubs van de Klim- en Bergsportfederatie.

Winterbivakkeren in de diepvriezer van Jotunheimen

Winterverslagen

Ik trok al diverse richtingen uit voor wintertochten op sneeuwschoenen, vaak met de tent. Enkele keren was het een huttentocht, één keer vanuit een berghut.

Dichtbij huis

Ideaal om je eerste winterervaring op te doen!

Winterse Hoge Venen

Vogezen

De Vogezen zijn een middelgebergte met iets meer sneeuwzekerheid. Vermijd de routes op de steile oostelijke flanken omwille van lawine- en valgevaar.

Op weg naar de Hohneck in de Vogezen

Alpen

In de Alpen is het terrein een pak steiler en dus lawinegevaarlijker. Deze tochten zijn goed voor wie al een workshop sneeuw- en lawinekunde volgde en bij voorkeur ook al eens meeging met een stage onder begeleiding, en nu zelfstandig ervaring wilt opdoen.

Plateau d’Emparis in de Franse Alpen

Wie al zelfstandig ervaring heeft, kan deze gevorderdentochten ondernemen:

Ook in de Pyreneeën zijn er mogelijkheden:

Verwallmassief in Oostenrijk

Schotland

De condities zijn vrij onvoorspelbaar in Schotland, en de Cairngorms zijn het meest sneeuwzekere gebied. Ook hier is er lawinegevaar maar is er een uitstekende berichtgeving hierrond.

Op sneeuwraketten door het Cairngorms National Park (24-29 maart 2008)
6-daagse winterkampeertrekking rondom de hoogste pieken van de Noordelijke Cairngorms in de Schotse Hooglanden

Noorwegen

Scandinavië biedt een gans netwerk aan winterroutes, die vooral via toerlanglaufs worden gevolgd. Zowel bivaktochten als meerdaagse huttentochten zijn mogelijk.

Met sneeuwschoenen ben je een beetje een vreemde eend in de bijt, maar zo ben je wel nog wat vrijer om je eigen routes te maken als je dat wenst, kennis van lawinegevaar is zeker nodig als je steilere hellingen gaat opzoeken. De lawineberichtgeving is vrij beperkt, dus je gaat er best op stap als je al wat ervaring hebt.

Een eigen spoor maken in Jotunheimen

Oost-Europa

Wie al veel ervaring heeft, kan overwegen om minder evidente streken te gaan doortrekken. Lawineberichten zijn hier niet, dus het is op eigen risico!

Rilagebergte in Bulgarije