Bloso – Instructeur B & Trainer B

Intussen zijn de lessen van Instructeur B en Trainer B bij BLOSO afgelopen. Ik heb gelukkig vrijstelling van anatomie en fysiologie door mijn diploma van sportverzorger.

Op 10 november heb ik de examens afgelegd van Instructeur B. Voor de drie vakken (ontwikkelingsleer, motorische leren en communicatie) dienden we ook een opdracht te maken. Als begeleider van bergwandeltochten heb ik uiteraard wel een ander uitgangspunt dan pakweg een baskettrainer, waardoor ik soms wat creatiever moest kunnen zijn bij het vinden van voorbeelden:
Communicatie
Motorisch leren (aanleren van bewegingen)
Ontwikkelingsleer (fasen van de lichamelijke ontwikkeling)

Op 24 november staan de examens van Trainer B op het programma nl. sportpsychologie en coaching, en trainingsmethodiek.

Ik vind sommige cursussen wat té theoretisch en abstract vb. communicatie en motorisch leren. Veel van de stof gaat gewoon in en uit mijn kortetermijngeheugen. Een goed examen geeft ook weinig garantie dat je een goeie instructeur of trainer wordt. Veel leer je toch op het terrein zelf, soms door het maken van fouten, of van de (juiste of  verkeerde) aanpak van andere begeleiders.
Nietemin zijn er toch redelijk wat praktische zaken die ik meeneem uit de cursussen. De leerfasen in motorisch leren zijn praktijkgericht. Ontwikkelingsleer is nuttig, zeker als je met kinderen op stap gaat in de bergen. En een basiskennis van trainingsmethodiek is ook belangrijk, al is de concrete toepassing van de basisprincipes nog een stapje verder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s