Conduite de groupe & Géographie humaine et physique

Afspraak om 9u op de Esplanade aan de Citadel van Namen. Ik laat de auto beneden achter en warm op met een klim naar de top van de heuvel. Benoît Dekempenart is bergsporter en een ervaren coach van werknemers en leidinggevenden. Via een oefening over vooroordelen, wordt ons duidelijk gemaakt dat de eerste indruk als begeleider heel belangrijk is.

We gaan ook in wat je allemaal kan verwachten van persoonlijkheden in een groep. Benoît vergelijkt me met een ‘Cheval’: “Il est de votre côté, il a du bon sens, est écouté de tous. Si vous êtes en difficulté, donnez-lui la parole, il vous sauvera. Il est parfois difficile à découvrir car il parle peu”.

We eindigen met een rollenspel waarbij we in groepjes van drie een tocht aan een divers publiek voorstellen. Aan ons om goed te reageren op vragen en soms bizarre gedragingen van de luisteraars. Het is leuk om de andere deelnemers bezig te zijn, ieder heeft zijn eigen persoonlijkheid en stijl. Odile springt er uit met haar enthousiasme en charismatische aanpak. Alain, in het echte leven kolonel bij de para’s in Marche-les-Dames, is duidelijk gewend om briefings te geven waarbij weinig weerwerk wordt gegeven. ‘Pas de questions?! On n’y va!’.

Na een heerlijke picknick in het zonnetje, trekken we wat tegen ons goesting terug naar binnen voor 4 uur les over geologie. Het wordt toch wat opfrissing van het middelbaar (soorten gesteenten, platentektoniek, vorming van het gebergte, erosie, hydrografie, klimaat…) met veel foto’s om dit zo goed mogelijk te kunnen visualiseren.

Op zich boeiende materie en goed uitgelegd maar de namiddagdip en de overvloed van informatie zorgen ervoor dat de concentratie niet altijd even optimaal is. Op het eind heb ik weer een lijstje van boeken om mijn bergbibliotheek uit te breiden. Wat achtergrondliteratuur zal handig zijn om de stages voor te bereiden en wat meer inhoud te geven.

’s Avonds rijd ik naar het Buitenshuis in Natoye bij Wim en Veerle, op een twintigtal minuten van Namen. Ze bakken mijn pizza en ik schuif mee aan tafel voor een gezellige babbel over IJsland, het drogen van voeding en andere exploten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s