Stage en Wallonie

Donderdag: Afspraak om 18u30 in Bévercé

Wat oververmoeid, spoor ik donderdagavond rechtstreeks van het werk naar Halle, waar Nicolas me met de auto komt ophalen om samen naar de jeugdherberg Bévercé te rijden. We worstelen ons door diverse files en komen tegen 19u aan. Na een toast op Michaëls verjaardag en een zelfvoorzien avondmaal, volgt een briefing over het weekend. We stippelen samen met de groep de wandeling in de Hoge Venen op vrijdag en de regio van Achouffe op zaterdag uit. Snel meet ik nog het aantal kilometers na. Tegen 23u kunnen we eindelijk ons bed in voor een welverdiende rust.

Vrijdag: Natuurwandeling in de Hoge Venen

Na het ontbijt, vertrekken we om 8u30 met enkele wagens naar Baraque Michel. Bedoeling is om via Fagne de Poleur, Pont de Beleu, Fagne de Setay en de Tros Marets af te dalen naar Bévercé. Een ‘rando nature’ van slechts een tiental kilometer. Geregeld stoppen we om over geologie, fauna en flora uitleg te krijgen van Markus en Dominique, de stagebegeleiders. 5 van de 9 deelnemers mogen om beurt het voortouw nemen en de groep leiden. Enkele leggen ook één van de fiches van de Ardennen uit. En af en toe worden we belaagd met een vraag over onze kennis van de plaatselijke flora: “Debbie, ça te dit quelque chose?” Gelukkig kan ik nog wat rechtzetten door een weetje over pitrus te vertellen, dat de kern van de stengel als lont voor kaarsen gebruikt kan worden.

Natuurwandeling in de Hoge Venen

Sophie, die al een diploma voor natuurgids op zak heeft, ontpopt zich als een echte expert. Als je wat af weet van natuur, zie en hoor je gewoon veel meer. Zo komen we afgeknaagde denappels tegen en leggen de link met eekhoorns en zelfs met een kruisbek, en duiden we wildsporen (afdrukken, uitwerpselen, woelsporen). Helaas heb ik niet altijd alles mee van de uitleg, want mijn Frans is ontoereikend om alles goed te begrijpen.

Na een boeiende wandeling, rijden we met de auto naar Achouffe. Terwijl het water met bakken uit de lucht valt, houden we een debriefing in een taverne. Dat gaat uiteraard een stuk vlotter met een La Chouffe of Mac Chouffe. Elke groep van 2-3 personen had een taak vandaag: de briefing en het vertrek, meteo opvolgen, fauna/flora opvolgen of de debriefing en aankomst. We dalen af in het beekvalleitje van de Martin Moulin voor een wildbivak onder het zeil. Na nog een slaapmutsje, duiken we de slaapzak in.

Zaterdag: Sportieve wandeling in de vallei van de Ourthe

Voor de volgende dag staat een ‘rando sportive’ van een 18tal kilometer gepland. Af en toe is het wat zoeken naar paden die al bijna verdwenen zijn. Nabij een rots aan de Ourthe tracht ik de ‘geologie van de Ardennen’ uit te doeken te doen. Op zich geen makkelijke materie, en al helemaal niet als je in het Frans moet zoeken naar je woorden. Met een trui tracht ik de ‘plissements’ uit te beelden en termen als ‘synclinal’ en ‘anticlinal’ te duiden. Met wat meer voorbereiding zou de uitleg wat vlotter verlopen zijn. Ik mag het laatste stuk van de tocht leiden. Het komt er vooral op aan om de groep regelmatig te briefen over het verdere verloop van de route, te zorgen dat iedereen mee is, aanrijdingen van mountainbikers vermijden en vloeiend te oriënteren. Mijn ervaring als tochtbegeleidster zorgt ervoor dat ik dat intussen met zelfvertrouwen kan aanpakken. Het regelmatig briefen over het vervolg van de route is wel iets dat ik in mijn tochten niet systematisch doe en dat neem ik zeker mee.

Onderweg leren we ook nog een randotouw te gebruiken: ‘shortroping’ om iemand zekerheid te geven tijdens een klim of afdaling en een ‘main courante’ om een vast touw te leggen om een hele groep door een passage te loodsen.

Touwtechnieken oefenen nabij Achouffe

Na alweer een intensieve dag haasten we ons naar de auto om richting de gîte d’étape van Han-sur-Lesse te rijden. De Rochefort smaakt. Na een copieus avondmaal, doen we de schriftelijke proeven van geologie, inspanningsfysiologie en fauna en flora. De eerste twee onderwerpen zijn meerkeuzevragen met soms verschillende juiste antwoorden. Doenbaar als je de cursussen goed heb bekeken, al zijn niet alle vragen voor mij even goed begrijpbaar. Het laatste thema wordt bevraagd via afbeeldingen van planten en dieren die je op naam moet brengen en waarbij je bij sommige ook een anekdote moet vertellen. Markus heeft voor het luik ‘patrimonium’ een wat ludieker examen voorzien via een kaartspel. We moeten om beurt 5 vragen beantwoorden (3 open/gesloten vragen, een regio duiden a.d.h.v. een foto van de bouwstijl, een landschap of op kaart). Het merendeel zijn eenvoudige vragen. Voor de moeilijkere vragen kunnen we een hulplijn of 50/50 inroepen. De sfeer zit er goed in.

Zondag 19 juni: Geologiewandeling rond Han-sur-Lesse

De omgeving van Han-sur-Lesse leent zich perfect voor een uitleg rond geologie en geomorfologie met allerlei verschijnselen op wandelafstand van elkaar. We krijgen eerst nog een uurtje theorie, een korte herhaling van onze eerdere geologieles maar dan heel wat duidelijker. Afzettingen, platentektoniek, plooiingen, scheuren en verschuivingen worden geduid via eenvoudige schema’s. We leren een geologische kaart lezen, die ook tijdens de wandeling regelmatig wordt bovengehaald.  Daarnaast wordt de relatie tussen ondergrond en vegetatie gelegd. Ook de bewoning en landbouw pasten zich in de loop van de eeuwen aan het landschap aan.

Het enthousiasme van Bruno Marée, de lesgever, werkt aanstekelijk. Hij trekt stevig door tussen de stopplaatsen; een tocht van 15tal kilometer is dan ook niet min als je héél veel te vertellen hebt.

Na een boeiende tocht van een 5tal uur, is er nog een debriefing. Iedereen deelt er zijn indrukken van de opleiding. Na een intensieve driedaagse keren we moe maar voldaan terug naar huis. Ik kijk uit naar wat rust voor de stage van de Vercors.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s