Wandelen en doorwaden in de streek van Lesse en Our

Tweedaagse bivaktocht vanuit Graide naar Redu/Daverdisse en terug

De Lesse is de snelststromende van de Ardense rivieren en in de streek van Daverdisse is ze op haar mooist. Smeltende sneeuw en modder werden ons onder de voeten geschoven in de streek van Lesse en Our. Dit weerhield ons niet om met de blote benen beide rivieren te doorwaden, terwijl een brugje nabij was. Opwarmen deden we in een café in het boekendorp Redu. Na een hele omzwerving, komen we een aards bivakparadijs tegen…

Kruistocht in spijkerbroek
Afstand: 25,4 km

De gezelligheid is op onze plaats van afspraak ver te zoeken. Het station van Graide is dichtgetimmerd en er is geen café in de buurt. We wachten de dappere treinreizigers op die het vroegst moesten opstaan om het laatst aan te komen. Het duurt eventjes voor ik mijn weerbarstige wandelstokken tot actie beweeg, maar dan kunnen we vertrekken.

Richting Graide

Nabij de spoorwegovergang vinden we meteen het eerste paadje. Ondanks de dooi, is er toch nog heel wat sneeuw op het hoogplateau. We blijken over een oude spoorwegbedding te lopen, die de ene keer verzonken ligt in het landschap en de andere keer uitziet over de velden. Na enkele kilometers over een kaarsrecht en vlak parcours, komen we in Graide terecht.

Les Francs Bois

Langsheen enkele kerkwegels, doorkruisen we het dorp en lopen we Les Francs Bois in richting de Ourvallei. Via een hindernissenparcours van boomstammen, bereiken we het pad dat het idyllische riviertje volgt. Het water kronkelt zich tussen kleine eilandjes. De zon slaagt er eventjes in door de wolken te breken.

De vallei van de Our

We volgen de meanders van het water door een uitgestrekt loofwoud. De meesten lijken zin te hebben in een winterse doorwading…en zelfs twee. We starten met de Our die tot halverwege de billen komt en toch aardig wat stroming kent.

Doorwading van de Our

Omdat de volgende rivierdoorsteek maar 500m verder ligt, omkleden we ons niet en trekken we verder met de blote benen en sandalen richting de Lesse. Voorbijgangers kijken ons meewarig aan als we onze winterkledij weer aanheisen. En te denken dat er telkens een voetgangersbruggetje lag…

Op naar de tweede doorwading

Een gezellig smal paadje leidt ons de hoogte in naar het boekendorp Redu die naar Ardense normen een erg ongewone dichtheid van cafés kent. De enige bakkerij is helaas wel al verdwenen.

Afdaling naar Séchery

Via het dorpje Séchery duiken we weer een uitgestrekt bos in. Al snel komen we bij een 2 meter hoge barrière van staaldraad in het rivierdal van de Ruisseau de Bezou. Geen doorkomen aan en het rijspoor aan de andere kant duidt aan dat er geregeld gecontroleerd wordt dus wandelen we oostwaarts de omheining af, in de hoop dat maar een beperkt gebied is afgesloten. Helaas, de hele helling is privé-terrein, wellicht horende tot Ferme de Mohimont, waar ooit Pierre-Napoléon Bonaparte, neef van, in ballingschap leefde samen met zijn maîtresse en graag op jacht ging in de Ardennen.

De hele helling is afgesloten

Er zit niets anders op dan op onze stappen te keren. Dan maar een alternatieve slaapplek zoeken voor de bivakweide die ik in Daverdisse had geregeld. We volgen een pad ten westen van Séchery richting de Lesse. Na een afdaling à l’improviste, lopen we de oever af en komen aan een open plek waar een overdekte picknicktafel blijkt te staan met een graspleintje. Tja, een idealere bivakplaats kunnen we niet hebben en hoewel het privéterrein is, besluiten we het er toch maar op te wagen. De kans is klein dat de eigenaars ons op een koude februari-avond een bezoekje komen brengen.

Bivak bij de Lesse met alles erop en eraan

Decadent lunchen
Afstand: 19,4 km

We testen even uit of we de rivier kunnen doorwaden in plaats van de brug te nemen maar al snel wordt duidelijk dat het water hier te krachtig stroomt. We zijn voorbij de monding van de Our in de Lesse en het waterpeil komt tot aan het bekken. Die-hard doorwader Rudi waagt het er wel op, terwijl ik de groep via de brug naar het pad aan de overkant leidt.

Poging tot doorwading van de Lesse

We klimmen omhoog langs een smal pad langs een klein bosbeekje door het Bois de Daverdisse. Het is mistig en dat maakt een kompas onontbeerlijk bij het navigeren door le Gros Bois.

Klim door het Bois de Daverdisse

We dalen af naar de vallei van de Almache die we stroomafwaarts volgen naar Pont de Fer. We steken de rivier over en pikken het pad op richting de kerk van Gembes. Tussen de velden wandelen we naar Virée de Gembes.

Een mistige dag

Door de dichte mist vangen we niets op af van het landschap. We duiken het bos weer in en vleien ons voorbij een paardenmanège neer op een picknickbank. Daar wordt duidelijk dat enkelen al een heel weekend een arsenaal van blikken meesleurden in de rugzak.

Vallei van de Almache

Maartje en Annelies doen iedereen verwateren naar hun heerlijk rokende ravioli, en Thomas en Koen trakteren met warme zwanworstjes. De decadentie druipt er letterlijk af.

Warme zwanworstjes

Na de stevige maaltijd, zijn de batterijen opgeladen voor de laatste kilometers richting het station van Graide. In Bois de la Rée is het meer op intuïtie dan navigatie dat ik de juiste route vind. We pikken terug de oude spoorwegbedding op en lopen zo terug naar ons beginpunt. Voor een café zoeken we het dorp Bièvre op.

Conclusie

De riviervallei van de Lesse is echt wel gezellig, de ruimere omgeving kon iets minder boeien dan verwacht. Rust en stilte vind je hier wel.

Meer beelden in dit fotoalbum. Klik op ‘slideshow’ voor een diavoorstelling.

PRAKTISCHE INFO

BEREIKBAARHEID
De uitvalsbasis is het station van Graide dat makkelijk bereikbaar is met de trein. Het is best vroeg opstaan voor wie van het noorden komt. Wie met de auto is, kan zijn auto aan het station kwijt.

KAARTEN
NGI (1:20.000):

  • 59 5-6 Wellin – Daverdisse
  • 64 1-2 Bièvre – Redu

BEWEGWIJZERING
Eigen uitgestippelde route maar je komt wel af en toe witrode GR-bewegwijzering tegen.

DOORWADINGEN
De gemaakte doorwadingen zijn in de winter gemakkelijk doenbaar, er is wel wat stroming bij de doorwading van de Our. Zelf heb ik een stukje met mijn knieën in de richting van de stroom doorwaad om wat stabieler te staan. Neem een paar sandalen, een korte broek en een paar wandelstokken mee. Er lag telkens een voetgangersbrug dus je hoeft niet perse te doorwaden.

OVERNACHTING
We waren van plan om op een bivakweide voor scoutsgroepen te doorwaden in Daverdisse maar zijn daar niet geraakt. Onze bivakplaats was dus niet legaal maar wel erg mooi gelegen. In de winter is de kans groot dat je daar ongestoord kan bivakkeren, als het weer beter wordt, zou ik het risico niet nemen. Er was verder geen camping in de buurt, je kan eventueel toestemming vragen aan een boer om je tentje neer te zetten. In Daverdisse kan je in een (duur) hotel overnachten.

BEVOORRADING
Er bleek geen bevoorrading mogelijk te zijn. De bakkerij in Redu is intussen dicht.

MEER FOTO’S:
Met dank aan Pieter, Joery, Rudi en Bert voor het illustreren van dit verslag. Hun volledige fotoalbums van de tocht vind je hier:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s