Na de zware ingangsproeven van oktober, begint enkele maanden later het tweede opleidingsjaar met 6 lesdagen, een 3-daagse in Engreux, een 5-daagse examenstage in de Pyreneeën en een 2de stage in het centrum van UCPA in les Arcs. De stages bespreek ik in een apart bericht. In de lessen gaat het voornamelijk om een verdieping van wat we in het eerste jaar te zien kregen. Een overzicht:
Bij de analyse van objectieve gevaren, ongevallen & verzekering bleek nog maar eens dat anticiperen een cruciale eigenschap van een tochtbegeleider vb. het juiste materiaal, bij beslissingen rekening houden met het weer, terreingesteldheid, de fysieke en mentale toestand van de groep… Er mag namelijk geen oorzakelijk verband gevonden wordt tussen genomen beslissingen en de schade door een ongeval.
In het beheer van een project leerden we hoe we op een doordachte maar – mijn inziens – iets te theoretische wijze een tocht plannen en uitvoeren.
In de lessen ecologie & biografie, fauna & flora, natuurbescherming herhaalden we terug de basisbeginselen en kregen we een overzicht van de specifieke kenmerken van het bergmilieu. Opvallend hoe die lessen biologie uit de lagere en middelbare school ver in het geheugen zitten. Veel lesmateriaal komt trouwens uit het referentieboek voor de bergwandelgids: ‘La vie de la Montagne’ van Bernard Fichesser, een klepper van formaat.

De les geologie focuste zich op de diverse gezichten van Wallonië. Heel interessant om op basis van foto’s een idee te krijgen van het ontstaan van een landschap, maar eigenlijk hoorde deze les thuis in het eerste opleidingsjaar en spitsten we ons in het 2de jaar beter toe op de geologie van de bergen.
Markus, onze cursusleider uit het eerste jaar, lichtte de humane economie toe met vooral veel aandacht voor bouwstijlen uit de diverse streken en inpassing van bewoning in het berglandschap.
Meteorologie was grotendeels een herhaling van het eerste jaar maar met een toepassing op het weer in de Pyreneeën waar de examenstage doorgaat.
Bij fysiologie van de inspanning gingen we nog een stukje dieper op de lessen uit het eerste jaar.
Onze cursusleider Pol Gillet is begeesterd door kaart en kompas en leerde ons dan ook de IOF-kaarten kennen die gebruikt worden in oriëntatielopen. Zowel de klassieke IOF-kaarten als de oro-hydrografische kaarten (waar enkel reliëf en water staan op aangeduid). De afwijkende legenda en de kleine schaal (1:5.000 of 1:10.000) is wel een aanpassing als je gewend bent om op basis van gewone stafkaarten te stappen.

Qua praktijk was er een namiddag ‘conduite de groupe’ bij de rotsen van Freyr. Iedereen nam eens de groep op sleeptouw en ook de touwtechnieken kwamen nog eens aan bod. En het driedaagse opleidingsweekend in en rond Engreux was zoals verwacht intensief. Op zaterdag een navigatieoefening met IOF-kaarten, daarna mensen met een psychische beperking rondrijden met een ‘joelette’ (ook op modderige paadjes en serieus wat hoogteverschillen) en daarna van 22u ’s avonds tot 1 uur ’s nachts oriëntatie in ’t pietje pekke donker. Eén ‘balise’ was verkeerd geplaatst en wij maar zoeken… Op zondag een hele dag touwtechnieken op en rond de Rocher du Hérou in bijzonder vochtige condities (lees: het regende pijpenstelen). En op maandagmorgen nog ‘secourisme’ (EHBO) met daarna een lange autorit terug naar huis.

We kregen ook nog een tijdsintensieve opdracht voorgeschoteld namelijk de opmaak van een dossier over een bergmassief. Gelukkig mocht ik de Mercantour bespreken, een prachtige regio die ik inmiddels al goed heb leren kennen tijdens 2 meerdaagse trektochten waarvan je de verslagen vindt op mijn blog. Anderen hadden een kaartje getrokken met een regio waar ze nog nooit een voet hadden neergezet.
De inhoud van het dossier:
- Bespreking van 3 thema’s: 2 thema’s te kiezen uit het lijstje locatie & geologie, hydrologie/glaciologie en flora & fauna en 1 thema over de menselijke activiteiten of economie. Aangezien ik nooit in het Frans schrijf, heb ik er een doordachte collage van bestaande teksten van gemaakt, her en der geplukt van het internet maar met vermelding van de bron. Het resultaat vind je in dit document.
- Organisatie van een 2-daagse trektocht met overnachting in een hut. Het resultaat vind je verdeeld over volgende documenten: bespreking wandeltocht (dagindeling, logistiek, thema’s, risicoanalyse en voorziene animatie tijdens de avond), kaartje met route, aankondiging voor de deelnemers en paklijst. De laatste twee documenten heb ik in het Nederlands gemaakt omdat het om een Vlaams publiek zou gaan.
Het eerste deel van het dossier moest ook voorgesteld worden tijdens een presentatie aan de andere deelnemers en een jury van 3 accompagnateurs. Elke cursist pakte dat wat anders aan. De ene bleef bij het tonen van een kaart en gaf zo uitleg, de andere ging heel diepgaand in op de thema’s via een presentatie. Ikzelf koos er voor heel weinig tekst te gebruiken in mijn powerpoint en vooral via foto’s en enkele schema’s het gebied voor te stellen.
