Algemeen gedeelte Trainer A

In het kader van mijn opleiding tot Accompagnateur en Montagne zijn er niet enkel sportspecifieke lessen en opdrachten, maar moet ook het algemeen gedeelte van het hele BLOSO-traject gevolgd worden: van initiator over instructeur B, trainer B tot en met trainer A. Voor elk behaalde niveau vraag ik een assimilatie aan bij het ADEPS, de Waalse tegenhanger van BLOSO, aangezien ik bij de Club Alpin Belge het sportspecifiek gedeelte volg.

In het algemeen gedeelte  zit je samen met begeleiders en trainers uit diverse sporttakken. Hoe hoger het niveau, hoe meer ik de ‘vreemde eend in de bijt’ werd. Tijdens de voorstellingsronde kreeg ik meermaals een verraste blik als ik aangaf uit welke ‘sport’ ik kwam. “Bergwandelen?! Dat hebben we nog nooit gehad. Dat zal een uitdaging worden voor de examenopdracht.” Mijn medecursisten kwamen zoals verwacht vooral uit competitiesporten als tennis, atletiek, basketbal, judo… Vooral bij het uitvoeren van de opdrachten, moest ik geregeld wat improviseren.

Al bij al vond ik het hele traject een leerrijke ervaring. Zowel de docenten als het cursusmateriaal zijn degelijk en begrijpbaar voorgesteld. Trainer A vond ik zelfs nog meer toegepast en bruikbaar dan Trainer B, maar toch voel je dat het nog altijd blijft steken op algemene principes en dat de reeds aanwezige kennis binnen je sporttak en in mijn geval mijn eigen ervaring moet bijbrengen hoe je die algemeenheden concreet maakt. Op dat vlak waren de examenopdrachten een heel nuttige oefening. Ze vragen veel meer tijd en moeite dan een schriftelijk examen, want in combinatie met een voltijdse job soms moeilijk ligt, maar aan het resultaat ervan heb je veel meer dan een schriftelijke proef.

Het algemeen gedeelte was erg intensief: 8 vakken, 15 lesavonden van 2 à 3u verdeeld over januari, februari en maart, 5 schriftelijke examens en 3 opdrachten verdeeld over 2 examenavonden in april. De vakken: plannen en periodiseren, meten en evalueren, technische aspecten van sportbeoefening op hoog niveau, mentale aspecten, conditionele aspecten: kracht en snelheid, lenigheid en uithouding en medische aspecten. Het gaat dus om een verdieping van wat we in de vorige niveaus gezien hebben.

Opdracht “Meten en Evalueren”

Elke sport heeft meerdere prestatiebepalende elementen. Al is er geen competitief aspect, ook bij bergwandelen is het van belang fysiek én mentaal een zeker niveau te hebben om 7-8u te kunnen stappen én nog te genieten onderweg. Doel van deze opdracht was om een protocol op te stellen voor het ‘meten’ van één of meerdere van deze prestatiebepalende elementen, de testresultaten te interpreteren en remediëringsacties voor te stellen. Aangezien ik geen sporters in begeleiding heb, ben ik vertrokken van eerdere observaties als tochtbegeleidster. Ik koos voor het meten van het uithoudingsvermogen en tredzekerheid. Uiteraard moest ik wat improviseren en zelf iets ontwikkelen aangezien er geen standaardtests voor bergwandelaars beschikbaar zijn. Ik koppelde deze opdracht meteen aan een activiteit voor Hiking Advisor. Naast het afnemen van een fysieke proef en tredzekerheidstest, gaf ik de deelnemers informatie over hoe ze hun fysieke voorbereiding en voeding kunnen aanpassen aan het bergwandelen. De presentatie staat online en de opdracht die ik indiende kan je hier downloaden. Alle foto’s van de testdag kan je bekijken in dit fotoalbum.

Tredzekerheid is in het bergwandelen erg belangrijk. Dit mocht dus zeker niet ontbreken in mijn opdracht over het meten en evalueren van prestatiebepalende elementen.
Tredzekerheid is in het bergwandelen erg belangrijk. Dit mocht dus zeker niet ontbreken in mijn opdracht over het meten en evalueren van prestatiebepalende elementen.

Opdracht “Mentale aspecten”

De opdracht bestond eruit de prestatiebepalende elementen en mentale vaardigheden te identificeren, een protocol op te stellen en uit te voeren en een trainingsvoorbereiding uit te werken. Hoe ik deze opdracht heb ingevuld, kan je hier downloaden. De persoonlijke observaties uit eerdere tochten die ik als voorbeeld gebruikte, heb ik verwijderd uit het rapport omwille van privacyredenen.

Opdracht “Technische aspecten”

Tijdens het bergwandelen pas je je staptechniek voortdurend aan het terrein, de hellingsgraad en soms ook het rugzakgewicht en schoenkeuze aan. Voor deze opdracht moesten we een video-analyse maken van een technisch element en dit bespreken via een protocol, bewegingsbeschrijving en mechanische verklaring. Ik heb voor het afdalen op een steile helling gekozen. Het filmpje werd via een compact fototoestel genomen en is wat minder scherp dan verwacht. Hieronder vind je het filmpje, de opdracht zelf kan je hier downloaden.

2 reacties

  1. Beste Debbie,

    Dank voor het delen van je ervaringen met de opleiding Trainer A. Hier is zeer weinig over te vinden.
    Maar met uw ervaringen ben ik alweer een stapje verder.

    Met een sportieve groet,

    Gerd-Jan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s