Debbie goes lightweight

Na 12 jaar trekkingervaring slaat de lichtgewichtmicrobe eindelijk toe. Kritisch bekijk ik nu het gewicht van mijn bepakking terwijl ik me nooit eerder druk maakte over een paar grammetjes meer of minder. In de loop van de jaren leerde ik enkel nog het hoogstnodige meenemen. Bij mijn aankopen stonden steeds prijs en kwaliteit centraal. Nu komt er ook gewicht als criterium bij.

Ivo heeft vorig jaar op onze 7-daagse kampeertrekking in Wales alles in zijn huttentochtrugzak van 40 liter geduwd. Enkel de slaapmat kon er niet meer bij.

Een vergelijking van mijn huidige paklijst met wat er allemaal op de markt is, toont aan dat het heel wat lichter kan.

Enkele vaststellingen die ik persoonlijk maakte:

 • In Vlaamse buitensportwinkels vind je amper lichtgewicht materiaal. Enkel als klassieke merken lichte producten op de markt brengen, vind je ze bij ons vb. de Therm-a-rest NeoAir (luchtmatras).
 • Het aanbod is vooral groot in de Verenigde Staten, sommige merken staan bekend om hun ‘ultralight gear’ zoals Golite, Mountain Laurel Designs, enz. Maar er zijn ook individuele buitensporters die in hun garage wat materiaal maken en verkopen.
 • Je hoeft niet altijd meer geld neer te tellen dan voor klassieke producten. Omdat er vaak minder materiaal aan te pas komt en de designs wat simpeler zijn, kan de prijs gedrukt worden. De grootste aandachtspunten zijn echter duurzaamheid en comfort.
 • Licht materiaal moet je vaak online aankopen. Bij het bestellen in de VS zijn de invoerkosten het grootste vraagteken. Sommige producten (zoals kledij, tarps) passen in een grote envelop en gaan vaak zo de douane door zonder extra kosten. Andere zaken (zoals rugzakken) zijn veel moeilijker compact op te sturen. De invoerrechten kunnen dan best wel oplopen (tot 30-40 euro bovenop de orginele aankoopprijs). Daarom is het soms interessanter om online aan te kopen op Europese sites. De prijs is iets hoger maar er komen geen taksen meer bij.

Ik heb helaas niet het budget om eventjes de complete ommezwaai te maken en al mijn materiaal te vervangen door lichtere alternatieven. Ook Ivo heeft wat tijd nodig om overtuigd te worden. Vorig jaar kochten we een Trailstar en 2 superlight bivy’s aan via Mountain Laurel Designs. Een schot in de roos.

De tipi-achtige vorm van de Trailstar is erg windvast.

Nog enkele investeringen die nu op het programma staan:

Op termijn staat er nog het volgende:

 • Slaapmat: de Exped Synmat 7 laat ik voor de winter, ik kijk uit naar een Therm-a-rest Xlite of iets gelijkwaardigs voor in de zomer.
 • Ik ga uitkijken naar een lichtere isolerende laag voor de zomerse tochten maar ben nog aan het twijfelen tussen echt of synthetische dons zoals Primaloft. Echt dons isoleert nog beter, synthetisch dons kan iets beter tegen vochtige condities.
 • Steeds meer hikers wandelen met lagere en lichtere wandelschoenen zoals deze Inov Flyroc 310 in combinatie met waterdichte en ademende sokken in natte condities.
 • De donsslaapzak mag wat lichter voor zomerse omstandigheden.
 • Ook onze gasbrander is best zwaar. Een model op poten draagt weliswaar mijn voorkeur uit omdat die stabieler is. We kokerellen namelijk met onze zelfgedroogd voeding.

Tips zijn altijd welkom om mijn paklijst nog te optimaliseren!

4 reacties

 1. “Ik heb helaas niet het budget om eventjes de complete ommezwaai te maken en al mijn materiaal te vervangen door lichtere alternatieven. Ook Ivo heeft wat tijd nodig om overtuigd te worden.”

  Dat budget hoef je nu zeker niet meteen te hebben Debbie. De kans is groot dat een directe complete ommezwaai toch alleen maar op een reeks ontgoochelingen zal uitdraaien, naast welliswaar ook wel een hele boel tevredenheid voor veel ander materiaal.

  Als je je paklijst meteen fel lichter wil maken zal je merken dat dit niet meteen vlot zal verlopen. Dat gaat met vallen en opstaan. Zo moet ik het voor mezelf toch wel echt omschrijven. Je moet met dat nieuwe materiaal leren omgaan en zijn limieten al doende leren ontdekken en dat lukt niet altijd zo vlot. Er zijn materiaalitems die voor jou goed zullen werken en er zijn zaken die voor jou meteen stuk gaan of waar je absoluut geen comfort mee wint omdat je de skills die ervoor nodig zijn niet onder de knie krijgt of gewoon een verkeerde keuze hebt gemaakt voor jou manier van hiken. Een paklijst van een ultralight hiker is nogal persoonlijk en een exacte kopie ervan is vaak niet de optimale lijst voor een ander individu. Dat maakt het juist wel interessant in materiaaldiscussies omdat er soms wel eens andere visies naar boven komen. Vooral als je redelijk zware trekkings maakt en dat met lichtgewicht materiaal wil doen zal je merken dat je sneller voor een uitdaging kan komen te staan, een uitdaging die de “weekendultralighter” daarentegen misschien nooit zo uitgesproken zal ervaren. Als ik je huidige paklijst bekijk zou ik daar voor mezelf al een hele boel zaken gewoon uit kunnen schrappen. Niet iedereen kan afstand doen van niet-essentiële zaken. Het vraagt nu eenmaal een andere manier van hiken: ultralight hiken. De term omvat niet alleen uw lijst op papier. Daarom toch wel interessant om te zien hoe dat bij jou eens gaat verder evolueren. 🙂

  Heb je de 2012 versie van de Jam? Ik zou voor de oude versie hebben gekozen als je die nog kon vinden want de nieuwe versie is misschien wel een risico. In de nieuwe versie heeft men gesnoeid in de suspensie van de schouderbanden. Velen vrezen dat deze nu sneller minder comfortabel gaat dragen op de schouders. Ik hoop dat het voor jou gaat meevallen.

  Zelfgedroogde voeding kan je perfect met een alcoholbrandertje bereiden tot zelfs met esbit als je dat iets meer geduld dat erbij komt kijken kan appreciëren. Ik doe het probleemloos op die manier. Ik ben nogal erg lovend over het Ti-tri systeem van Trail Designs: keuze tussen 3 brandstoffen die je kan afwisselen naargelang de omstandigheden of je goesting. Trouwens, heel simpel om zelf na te maken als je de goede titanium folie kan vinden, ook al lijkt niemand zich er zelf aan te willen wagen. 😉

  Tot zover de lange reactie.

  Joery

  • Ik hoopte op je reactie, Joery. 🙂 Wat zou jij nog schrappen? We koken ook voor 2 waardoor we een grotere kookpot en als gevolg een iets stabieler vuur nodig hebben. En we zijn allebei nogal ongeduldig.

 2. Ik heb mijn mijn Exped Synmat vervangen door de Exped Synmat UL 7, licht en compact, ideaal. Als isolerende laag gebruik ik de Arcteryx Atom hoody LT, fantastisch jasje en heel licht, een aanrader!
  Mooie blog trouwens!

  Grtz,

  Dimi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s