Onze eerste packraftavonturen

De packraft heeft al een tijdje zijn ingang gevonden. Dit opblaasbaar bootje weegt ongeveer 2,2 kg en kan daardoor makkelijk gedragen worden. Neem daar nog eens enkele accessoires, een 4-delige peddel en een reddingsvest bij, en dan kom je in totaal aan ongeveer 4 kg.

Nog net doenbaar om mee te nemen in de rugzak dus. Sommige hikers trekken er dan ook met de packraft op uit en wisselen wandelen af met stukken rivieren afvaren. De meest bekende packrafters in Vlaanderen zijn Joery Truyen, die al serieus wat wildwaterervaring heeft o.a. in de Canadese wildernis en de Gorges du Verdon, Willem Vandoorne die er op zijn doorsteek van Scandinavië vooral in het hoge noorden grote afstanden mee kon afleggen over rivieren, en Steve & Katrijn die in ware ‘honeymoonstyle’ (met 2 personen in een iets grotere raft) de wateren van Patagonië onveilig maken.

Je kan er dus heel veel kanten mee uit, kalm maar ook wilder water (al zijn er grenzen), zolang je het maar stap voor stap doet natuurlijk. En onze Belgische rivierlopen zijn ideaal oefenterrein, als je wat rekening houdt met de minimumdebieten waarbij packraften nog mogelijk is. Maar zelfs in hartje Gent kan je varen, kijk maar eens naar de blog van Wieland De Hoon.

Omdat we nu een chalet hebben in Hastière met de Semois, Lesse en Viroin nabij, leek het ons wel leuk om na een wandeling terug te kunnen raften. Daarom hebben we het budget vrijgemaakt om ons 2 packrafts aan te kopen bij Packrafting Store. Die bootjes zijn niet goedkoop (1100 euro, in december wordt er 10% korting gegeven), maar sinds dit voorjaar kan je ze nu ook huren voor een weekend bij Willem Vandoorne en natuurlijk Packrafting store zelf.

Na onze eerste rafttocht begin maart, hadden we deze keer wel het fototoestel mee voor het maken van beelden & filmpjes. We stapten eerst via de GR126 van Gendron naar Houyet en peddelden dan terug. Ook Wollie, onze energieke Duitse herder, mocht mee.

Packraften op de Lesse op een mooie lentedag begin april.

8 reacties

  1. Onze labrador wilde constant in het water springen ipv blijven zitten….niet te doen !!!
    Een échte waterhond !!!!

    • Wollie speelt ook graag in het water, vandaar dat we er eerst een wandeling mee doen vooraleer hem mee te nemen in de packraft. 🙂

  2. Is het makkelijk aan te leren? Ik wandel graag en staar naar het water, dus een packraft is ideaal. Nu onze Duitse/Mechelse herder er gewoon aan maken. Het bootje eens in de woonkamer opgeblazen hem erin laten kruipen maar hij vond het maar raar. Tips?

    • Gewoon op het water gaan, best eerst eens alleen zodat je de boot wat weet te besturen. Bij Hiking Advisor geven we initiaties. En daarna de hond mee, best met reddingsvest.

    • Tegenwoordig vind je diverse merken van boten op de markt, en is het dus wat kiezen. Verder heb je een zwemvest en peddel nodig, ook hier diverse prijscategorieën. De peddel kochten we in Decathlon. Ik ken de prijzen niet van buiten en ze variëren ook. Best gewoon googlen dus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s