Verrast door de Chartreuse

4-daagse hoteltrekking van Cirque de Saint-Même naar Saint Pierre d’Entremont

Mijn ma had zin om nog eens met mij op stap te gaan. Deze keer mocht het wat bergachtiger zijn maar liefst met overnachting in hotelletjes, en niet al te ver zodat we er met de auto naartoe kunnen. De Chartreuse bleek dit allemaal te kunnen bieden.

Starten in grandeur
Afstand: 15,5km
Hoogtemeters: 1337m stijgen, 536m dalen

We starten in Cirque de Saint-Même. Het water van de onderaardse bron van de Guiers Vif stort zich van metershoog de diepte in. Het keteldal is ontstaan door een breuk in de dikke kalkstenen rotslaag. De erosie heeft het dal verder uitgehold. Zo’n faille komt in de Chartreuse veel vaker voor dan in de zuidelijker gelegen Vercors, waardoor het landschap hier veel grilliger is.

Cirque de Saint Même

De eerste wandeldag begint meteen met een pittige klim uit het rijkelijk beboste dal. We pikken de Tour du Chartreuse op en klimmen naar de alpage van l’Alpetta. De herdershut ligt er verlaten bij. We zien St Pierre d’Entremont in de diepte liggen. Op de achtergrond herkennen we de Sommet du Pinet.

Alpage de l’Alpetta

In de lapiaz zijn we even het spoor van de GR kwijt, iets te hoog geklommen zo blijkt. We doorkruisen het Forêt de l’Aulp du Seuil, een natuurreservaat. We komen terug boven de boomgrens. Een geel bloemtapijt strekt zich voor ons uit. Lange wolkenslierten kondigen een weersverandering aan.

Uitzicht op de Alpen

De klim naar Col de Bellefont kruipt in de benen. Het uitzicht op de col is overweldigend. Steile rotsflanken, kale toppen, diep ingesneden valleien… Achter de loodrechte wand van het kalkplateau doemen de Alpen op. Je hoeft niet altijd naar het hooggebergte voor prachtige vergezichten.

Op weg naar La Scia

We dalen af naar Cabane de Bellefont. Langs het smalle pad naar La Scia staat het vol met wilde bloemen. Op het terras van de gîte d’étape genieten we na in het zonnetje.

Langs de rand van het hoogplateau
Afstand: 19km
Hoogtemeters: 450m stijgen, 1096m dalen

Na een onweerachtige nacht, kondigt de dag zich grijs aan. Het druppelt lichtjes. We keren even op ons stappen terug om de Tour de Chartreuse op te pikken die onderlangs de Rochers de Bellefonts naar het zuiden trekt. Even verlaten we de route voor een klim naar de Cheminée du Paradis. Daar gaat het loodrecht de diepte in en kijken we neer op de vallei van de Isère. Het dorpje Les Gaudes ligt op een terras net onder ons.

Les Gaudes met de vallei van de Isère op de achtergrond.

De afdaling naar Col des Ayas is avontuurlijker dan verwacht. De kalkstenen rots is vaak gladgepolijst, diverse touwen hangen als extra steun. Tredzekerheid is op deze route zeker een must. We moeten zelfs onderdoor een rotsblok kruipen.

Een avontuurlijk stukje afdalen.

In de verte duikt de top van de Chameraude al op. Via een glibberig pad trekken we door het Bois de Gros Muset terug naar de rand van het hoogplateau. Grenoble ligt aan onze voeten. Over de hoge Alpenpieken hangt een blauwe schijn.

De Chaumeraude duikt op uit de achtergrond.

Nabij Emeindras de Dessus passen we voor het parcours van de Tour de Chartreuse en zetten meteen de afdaling naar onze eindbestemming in, Le Sappey-en-Chartreuse.

Le Sappey-en-Chartreuse

Assiette savoyarde
Afstand: 21,5km
Hoogtemeters: 744m stijgen, 908m dalen

De volgende ochtend begint erg mistig. Ook de route kan ons wat minder bekoren. Via de Col de Porte klimmen we naar de Charmant Som. Even zien we het skigebied bij de Col de Porte liggen.

Skigebied bij Col de Porte

Langzaamaan komen de wolken in beweging en opent het landschap zich opnieuw. Gele gentiaan groeit rondom het Oratoire d’Orgeval. Bij de Chalets de Charmant Som is het hoog tijd voor een ‘assiette savoyarde’ met kaas en vlees.

Het blijft mistig.

We passen voor de bergtop, het uitzicht is door de mist te beperkt, en trekken verder langs de flank naar St-Pierre-de-Chartreuse. De rotsige route is met puntjes op de kaart aangeduid maar blijft eenvoudig.

De route is niet zo moeilijk als verwacht.

Na een lange afdaling staan we in la Martinière. Net als we denken dat het wat uitlopen is, wordt ons een totaal gemassacreerd pad aangeboden. Bosbouwers hebben de bosweg in een dikke modderpoel getransformeerd. Onmogelijk om de schoenen proper te houden. Ma moet even haar principes opzij zetten.

Waar een wil is…

Een laatste steile klim leidt ons naar het centrum van St-Pierre-de-Chartreuse. We dalen subito presto neer op een terras. Onze slaapkamer biedt zicht op de kerktoren, die elk half uur trots weerklinkt…

Op zoek naar een glimp van de Couvent
Afstand: 17km (+ 4km voor beklimming Grand Som)
Hoogtemeters: 796m stijgen, 996m dalen (+ 380m stijgen/dalen)

Na wat getwijfel, kiezen we voor de laatste dag om langs de Couvent de la Grande Chartreuse te passeren, in de hoop een glimp van het machtige gebouwencomplex op te vangen. Via een pad en een autovrije dreef wandelen we tot de toegangspoorten maar de hoge kloostermuren geven helaas maar weinig prijs. De kartuizermonniken leven totaal teruggetrokken en hebben nauwelijks contact met de buitenwereld. Misschien zijn ze naarstig bezig met het brouwen van de bekende kruidenlikeur.

De monniken leven totaal teruggetrokken.

Bij de lege en gesloten kapel van Notre Dame de Casalibus kondigt een kudde schapen zich met heel wat geblaat aan, ze worden naar hoger gelegen alpages gedreven.

Aan een rustig tempo gaat het naar Col de Bonivant. Terwijl ma een siësta houdt op de pas, zet ik de klim in naar de Grand Som, met zijn 2026m de 4de hoogste top van de streek. Het uitzicht is om van te snoepen. De Couvent is vanaf hier nog beter zichtbaar dan beneden.

Uitzicht vanop de Grand Som.

We dalen af naar Le Château waar we uitblazen bij een oude wasplaats en de kasteelruïne. Het uitzicht over de vallei van de Guiers Vif is om stil van te worden. De Chartreuse heeft ons werkelijk verrast.

Kasteelruïne

Conclusie

De Chartreuse is een minder bekende regio die qua wandelplezier niet moet onderdoen voor hogere berggebieden. De uitzichten zijn er erg gevarieerd. Het kalksteenplateau biedt een mozaïek van rustige dorpjes, weide en bos, bloemrijke alpages en rotsige tafelbergen. Vanop de rand zie je de Alpen liggen.

De Tour de Chartreuse biedt zowel mooie paden als wat avontuurlijkere stukken: klauterpartijen, glibberige bospaden, steile klimmetjes… Wie wil, kan het gerust nog een stuk moeilijker maken door dichter bij de rand van het plateau aan te lopen en onbewegwijzerde routes te volgen.

Meer beelden in dit fotoalbum.

PRAKTISCHE INFO

BEREIKBAARHEID

We reisden met de auto naar Cirque de Saint-Même waar een parking is, die in het zomerseizoen wel betalend is. Je kan ook je auto in Saint Pierre d’Entremont achterlaten en vandaaruit starten. Dat verlengt de afstand wel van de eerste dag.

Met het openbaar vervoer is het ook perfect mogelijk om naar de Chartreuse te reizen. Saint-Pierre d’Entremont is bereikbaar vanaf het treinstation van Chambéry, waar ook de TGV en nachttrein stopt. Het uurrooster kan de bus kan je opzoeken via http://itineraire.mobisavoie.fr/horaires/?rub_code=23.

Maar je kan ook starten in het zuiden en via het treinstation van Grenoble reizen. Er rijdt een bus naar le Sappey-en-Chartreuse en Saint-Pierre-de-Chatreuse. Een uurrooster van de bus vind je hier : http://www.transisere.fr/horaires/?rub_code=6.

GEVOLGDE ROUTE

We volgden grotendeels de bewegwijzerde Tour de Chartreuse, enkel de bovenste lus langs le Désert en Epernay hebben we niet gedaan. Dit verlengt de route met ongeveer 2 dagen. Ook op het eind van de laatste etappe hebben we de route wat ingekort.

Wie liever een tocht in lijn doet, kan de GR9 volgen. Zowel de Tour de Chartreuse als de GR9 staan beschreven in deze topogids van de FFRP.

WANDELKAARTEN

De Franse wandelkaarten zijn erg degelijk en de bovenstaande wandelroutes staan hier ook op aangeduid. Voor deze tocht heb je twee IGN-kaarten (1:25.000) nodig: 3333 OT ‘Massif de la Chartreuse Nord’ en 3334 OT ‘Massif de la Chartreuse Sud’. Zelf heb ik enkel de kaarten gebruikt.

OVERNACHTING

Dit waren onze overnachtingsplaatsen:

We zochten de overnachtingsplaatsen op via http://www.chartreuse-tourisme.com/ > Dormir et manger. Ga altijd via google maps na waar het logement precies is gelegen, want je hebt heel wat kleine gehuchtjes. Sommige dorpen hebben ook een eigen toeristische website vb. Le Sappey en Chartreuse.

Reserveren is aangeraden aangezien de plaatsen vaak beperkt zijn. Begin juli is het wel nog opvallend rustig, maar er kunnen al logementen zijn die volgeboekt zijn door groepen.

Bivakkeren is toegestaan in de Chartreuse, maar er zijn weinig riviertjes (typisch voor een kalkplateau). Er is echter in bijna elk dorp een ‘camping municipale’.

BEVOORRADING

Mogelijk in Saint-Pierre-d’Entremont, le Sappey-en-Chartreuse en Saint-Pierre-de-Chartreuse.

LINKS

Meer info over het Parc naturel régional de Chartreuse op http://www.parc-chartreuse.net/.

2 reacties

  1. Heel mooi verhaal! Jouw verhaal heeft mij nu net overtuigd om aankomende vakantie ook deze tocht te maken. Al heb ik wel een vraag over hoe je er bent gekomen. Ik las dat ik de trein naar Chambery kan nemen en vanuit daar de bus pakken. Is dit goed en gemakkelijk aangegeven? Zelf ben ik niet de beste als het gaat om treinen. Kan je een beetje toelichten hoe dat daar is?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s