Ingangsproeven wintergedeelte

Op 12 oktober 2013 is het verzamelen geblazen in het hoofdkwartier van de Club Alpin Belge. Het is meteen een eerste kennismaking met de lichting die in 2012 al hun niveau 2 van de opleiding tot Accompagnateur en Montagne hebben afgerond. In totaal tekenen 16 mannen en 2 vrouwen present, een grote groep dus.

We starten in de ochtend met een jurygesprek bij de 2 instructeurs: Chantal Scohy en Dominique Olbrechts. Twee ervaren rotten met heel veel bergsportervaring. Ik val eerst wat de lucht met de vraag “Vous avez déjà fait des raids en montagne?” Waarmee Chantal gewoon doelt of ik al aan alpinisme gedaan heb. Mijn interpretatie van ‘bergen’ is net iets ruimer. Mijn palmares (pedagogisch cv en lijst van tochten) is gelukkig snel goedgekeurd, ik heb er intussen al een 6tal meerdaagse winterkampeertochten en 2 winterstages opzitten waarmee ik ruim tegemoetkom aan de minimumvereisten.

Onze twee instructeurs in niveau 3: Dominique Olbrechts en Chantal Scohy.
Onze twee instructeurs in niveau 3: Dominique Olbrechts en Chantal Scohy. (Bron: Mountain Spirit asbl)

Na de middag rijden we voor het praktische gedeelte naar Beez, waar onze touwtechnieken getest worden en ‘en cours de route’ ook eens naar onze tredzekerheid gepeild wordt door ons overal wat te laten opklauteren. We moeten enkele knopen tonen, leiden een andere kandidaat met een ‘main courante’, maken een provisoire via ferrata-set (uiteraard niet te gebruiken op echte klettersteigs) en testen die uit op een rotsachtig passage en rappellen op een steile bladergladde helling met een ‘baudrier de fortune’. Bijna iedereen maakt enkele schoonheidsfoutjes maar alles bij elkaar zijn ze tevreden over ons niveau.

Van de 18 deelnemers aan de ingangsproeven waren uiteindelijk 17 geslaagd (één Fransman dacht zonder enige vooropleiding snel eens bij niveau 3 aan te pikken). Uiteindelijk beginnen we met 15 deelnemers aan de winteropleiding waarvan 13 mannen en 2 vrouwen.

2 reacties

  1. Schitterend, keep up the good work Debbie. Ik probeer dit jaar zeker eens mee te gaan op bivak of deel te nemen aan 1 van de workshops.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s