Eerste lessenreeks wintergedeelte

Een week na de ingangsproeven starten me meteen al met de opleiding. Er staat ons een vrij druk programma te wachten met meerdere weekends, enkele stages en een nachtoriëntatieproef.

Zaterdag 19 oktober 2013

We starten met het herhalen van alle touwtechnieken en leren ook rappellen met een echte klimgordel. Daarna doen we de via ferrata van Marche-Les-Dames, waar we evenwel een shortcut nemen door te rappellen. Voor sommige deelnemers is de klettersteig een ‘walk in the park’, anderen hebben net als ik toch wat hoogtevrees.  Behalve één iemand loodsen we er ons allemaal door. De instructeurs hebben intussen alweer een beter idee welk vlees ze in de kuip hebben.

Mezelf in actie tijdens het rappellen (foto van Dominique Olbrechts).
Mezelf in actie tijdens het rappellen (Bron: Mountain Spirit asbl).

Zaterdag en zondag 16-17 november 2013

Op zaterdag worden we verwacht in het ADEPS-sportcentrum van Auderghem. Van Chantal krijgen we wat theorie over fysieke training voor het bergwandelen. In de namiddag doen we in het nabijgelegen Zoniënwoud een fysieke training en uithoudingsproef. Na een veel te hevige warming-up leggen we in groepjes een gevarieerd trailrunparcours aan in het bos. Ook enkele korte maar nijdige hellingen mogen niet ontbreken. Daarna leggen we het parcours helemaal af. We zijn al wat moe als we de uithoudingsproef voorgeschoteld krijgen: 400m bergop lopen in een zo snel mogelijke tijd. Je kan al raden dat de man met de hamer klaar staat om er een lap op te geven. Naar adem happend bereiken we de eindmeet waar we meteen onze hartslag mogen opmeten, dat tot een eind boven de 180 piekt. Op die manier hebben we op een vrij rudimentaire manier onze maximale hartslag bepaald die we als referentie kunnen gebruiken bij het berekenen van trainingszones.

In de hoop ons actieterrein als bergwandelgids te verruimen, heeft Chantal de dag nadien een dagje kennismaken met het mountainbiken gepland. Sommige accompagnateurs zijn namelijk ook als VTT-instructeur in de bergen actief. We krijgen eerst wat informatie over de technische aspecten en gaan daarna aan de slag op het terrein zelf. Op een oefenparcours werken we aan onze stuurvaardigheid, daarna doen we nog een rondje in de heuvelachtige omgeving van Waver. Helaas moet ik constateren dat ik geen groot MTB-talent ben, al vond ik het wel leuk. Ik zal het toch maar op bergwandelen houden.

Zaterdag 30 november en zondag 1 december 2013

Twee weken later reizen we terug af naar Auderghem voor wat theorie over de aanpassingen van planten en dieren in een winters milieu en het gebruik van GPS. In de namiddag krijgen we instructie over Nordic Walking. Ondanks het enthousiasme van de lesgeefster, zijn de meeste van ons geen grote fanaten van deze sport. Ik vermoed dat we te graag een natuurlijk tempo aanhouden bij het wandelen zonder al te veel te moeten nadenken hoe je precies die wandelstokken juist afzet. We hebben na schijnbaar eindeloos oefenen door dat de techniciteit van deze sport niet te onderschatten valt. We sluiten de dag binnen af met een les over marketing.

Op zondagmorgen 8u staan we – met een gevoel van veel te weinig nachtrust – voor een gesloten deur staan van de Club Alpin Belge. Na een uurtje palaveren, kunnen we in Jambes eindelijk beginnen aan de EHBO. Met een dokter met veel ervaring in de bergsport als instructeur is de les over onderkoeling en bevriezing uitermate interessant. We doen ook nog diverse praktische oefeningen. We sluiten het drukke weekend af met een iets te theoretische les over de economische evaluatie van een project.

Een draagberrie maken in de cursus EHBO (foto: Natacha Adam).
Een draagberrie maken in de cursus EHBO (foto: Natacha Adam).

Zaterdag en zondag 7-8 december 2013

Amper één week later wrijf ik terug eens goed over de bil van mijn ventje voor ik vertrek voor alweer een weekend in Brussel. We krijgen een opleiding in groepsdynamica door een ex-directeur uit de chemie-industrie die nu als ‘coach’ door het leven gaat, met zelfs ministers als klanten. Een bijzonder assertieve vijftiger die je gedurende de volledig les in de ogen moet kijken. Veel ruimte om je gedachten even te laten dwalen is er dus niet. We krijgen nuttige inzichten in de diverse persoonlijkheidstypes en hoe ermee om te gaan, naast bruikbare feedback over hoe je een goede briefing houdt.

Chantal geeft ons ook nog wat oefeningen uit de yoga en eutonie die ik me toch wat ontspannender had voorgesteld. Met je rug over een tennisbal bewegen, doet toch niet overal erg veel deugd.

Tot slot hadden we vooraf als opdracht meegekregen elk een animatie voor te bereiden van maximum 20 minuten, het liefst met interactie en educatief. Iedereen vulde de opdracht anders in: van een soort bewustwordingsmoment over een bergquiz naar een uitleg over het gebruik van radio in de bergen. Ikzelf gaf een interactieve animatie over het lawinegevaar in de Vogezen waarbij ik de deelnemers op een kaart liet aanduiden waar mogelijke lawinegevoelige plaatsen zijn om daarna de vergelijking te maken met een kaart gemaakt op basis van een wetenschappelijke studie en wat geïllustreerde uitleg te geven over de oorzaken namelijk het ontstaan van corniches en sneeuwvelden aan de oostzijde van de kam.

Overzicht lawinegevoelige plaatsen in de Vogezen (bron:  http://rge.revues.org/1533).
Overzicht lawinegevoelige plaatsen in de Vogezen (bron: http://rge.revues.org/1533).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s