Liebster Award

liebster2Kettingbrieven, ze zijn zo oud als de straat. Maar soms kan het eens leuk zijn. David Cappelle nomineerde me onlangs voor de ‘Liebster Award’. Een blogger die een andere enkele vragen bezorgt rond een gemeenschappelijke passie. Bij ons: ‘wandelen’. Hierbij dien ik dus van antwoord.

Is het de vrijheid, de omgeving, de inspiratie, of het avontuur ? Vanwaar uw passie voor het wandelen ?

Een klassieke vraag. Ik hou van het wandelen als beweging en de omgeving als decors. Wat mij aantrekt is op mijn eigen ritme door een landschap stappen, mooie landschappen ontdekken, een bivakplek uitkiezen en na een pittige stapdag voldaan neervlijen om te eten en te slapen.

Ik zit heel graag in de bergen maar geniet evenzeer van tochten dichtbij huis, zoals hier in de Wijers in Limburg.

Doe je nog andere buitensporten naast wandelen ?

Om in conditie te blijven, ga ik fietsen en lopen. In de lente en zomer zit ik wat vaker op de koersfiets, waarbij ik 1x per week naar mijn werk in het centrum van Brussel fiets, vanuit Gent. Tijdens de herfst en winter doe ik tegenwoordig langere looptochten van 10-13km waarbij ik zoveel mogelijk onverharde trage wegen opzoek in mijn buurt. Packraften doe ik ook graag, maar veel te weinig. Ik heb Ivo niet echt kunnen overtuigen om dat vaker te gaan doen.

Foto aan de start van de Amstel Gold Race-toertocht van enkele jaren terug.
Foto aan de start van de Amstel Gold Race-toertocht van enkele jaren terug.

Noem die ene plek waar je ooit kampeerde en die voor u de beste kampeerplaats ooit was.

De beste bivakplaats bestaat niet, maar een plek die toch is blijven hangen, is er eentje in het desolate Hornstrandir. In mist en over ongebaand terrein trokken we van de noordwestkust van IJsland zuidwaarts naar Lonafjördur. De fjord was helemaal verlaten op enkele zonnende zeehonden na. De tent konden we op een natuurlijk terrasje opzetten. Een hemelse rust daalde over ons neer en we voelden ons beide intens gelukkig.

Een perfecte bivak tijdens onze huwelijksreis in Noord-IJsland. Het was dan niet romantisch warm, wel mooi.

.… en de slechtste ?

Ook daar zijn er al wat van geweest, helaas. De meest recente was een bivak in de Pyreneeën vorige zomer. In een granieten woestenij vonden we één plekje voor ons zeil. We prijsden ons gelukkig dat we net op tijd de tarp opgesteld hadden toen het begon te onweren. Het geluk was echter van korte duur. Terwijl de regen en hagel met bakken uit de lucht vielen, zagen we een waterval van poeltjes ontstaan die angstvallend dichtbij kwam. Het was meteen alle hens aan dek. Wij maar scheppen met onze drinkbekers en extra drainagegaten maken met een piket. Het hielp allemaal niet. Met twee moesten we op een half matje zitten, terwijl we alle materiaal probeerden droog te houden. Uiteindelijk hebben we moeten opkramen en de bivak opslaan nabij een berghut, waar we nog diverse onweerders en stevige rukwinden hebben doorstaan.

Zwembad onder het zeil.

Wat is de beste tip die je ooit ontving in verband met lange afstandswandelen?

Toen ik nog een prille twintiger was, raakte ik in contact met enkele jonge kerels op een hikingforum. We spraken af om te gaan trekken in de Ardennen. Een tent leek me de logische keuze, maar die hadden gewoon een zeiltje en een bivakzak bij. Een openbaring.

Wat is het meest bizarre dat u ooit is voorgevallen tijdens een tocht ?

Daar heb ik niet meteen een antwoord op, maar onze reis in Albanië was toch de meest memorabele. De rugzak van Ivo werd op de tweede dag gestolen temidden de bergen.

’s Middags zaten we nog bij de boeren te eten, enkele uren later was het alle hens aan dek.

Wat is uw geliefkoosd wandelgebied dichtbij huis ?

Ik hou voor wat op en neer terrein. Wallonië staat voor mij garant voor tal van interessante tochten. Moet het nog wat korter dichtbij huis, dan kies ik voor de Vlaamse Ardennen. Daar zijn nog heel wat mooie wandelwegels. Onze tocht afgelopen herfst was een schot in de roos.

Mocht geld en tijd geen hindernis zijn, wat is dan u droomtrip ?

Man, man, ik droom al jarenlang van een verre en lange trip. Er is altijd wel een reden geweest om het niet te doen. Vooral Ivo ziet het precies niet zitten om vb. een 3-tal maanden zijn werk achter te laten. De Verenigde Staten trekken me het meest aan omwille van de grandioze natuur. Ik zou meerdaagse tochten van 1 à 2 weken willen doen in diverse berggebieden in het westen. Ik hou vooral de site van Andrew Skurka in de gaten en droom weg bij zijn verslagen over de Kings Canyon High Basin Route, Zion National Park Traverse,  Sierra High Route…

Sierra High Route (foto: http://www.traildino.nl/)
Sierra High Route (foto: http://www.traildino.nl/)

Wat is voor u persoonlijk het beste en het slechtste product dat u ooit gebruikte tijdens een van uw tochten ? Oeps, zijn dit nu twee vragen of één vraag ?

Dat zijn twee vragen. Er is niets dat me ontzettend bekoord heeft of enorm is tegengevallen. Ik heb vooral geleerd om alles te relativeren. GTX is niet perfect waterdicht en ademend, condens moet je erbij nemen als je gaat bivakkeren, … De laatste jaren heb ik af en toe lichter materiaal gekocht. Van de trailstar als tarp ben ik het meest tevreden, mijn frameloze rugzak vond ik uiteindelijk meer geschikt voor huttentochten.

Is er een product dat mogelijks nog niet bestaat, maar u wel graag op de markt zo zien verschijnen ? Zo ja, wat dan ?

Ik ben geen materiaalfreak, dus heb niet meteen iets in gedachten.

En last but not least… Met wie zou je absoluut eens op stap willen gaan ?

Ik ga vooral stappen met mijn man, en ook regelmatig ben ik als tochtbegeleidster actief. Eigenlijk zou ik wel nog eens solo op tocht willen gaan: met me, myself en I dus. Het is inmiddels bijna 10 jaar geleden dat ik in Duitsland een weekend ging stappen als verlengstuk op een werkreis. Maar misschien neem ik toch liever mijn hond mee om ’s nachts niet alleen in een donker bos te slapen…

And the nominees are…

En uiteindelijk is het nu aan mij om ook andere hikers te nomineren. Hmm, wie was er nog niet aan de beurt? De hele mooie site van Luc Selleslagh biedt me altijd heel veel inspiratie voor tochten dichtbij huis, ik ben hem ook erg dankbaar voor bivakzone.be. Ook Jan Van Meirvenne houdt van trips wat dichterbij huis, geen enkele GR is voor hem te min.

Mijn vragen aan hen:

 1. Je hebt al een lange wandelcarrière achter de rug. Is je motivatie veranderd in die jaren?
 2. Verkies je om buiten te slapen of binnen te overnachten?
 3. Kom je het liefst niemand tegen of hou je net van ontmoetingen onderweg?
 4. Als iemand vraagt naar je ‘beste tocht’, wat antwoord je dan?
 5. Wat doe je het liefst? Een blog bijhouden, een lezing geven of als wandelinformant optreden op een beurs?
 6. Welke trend in de wandelwereld juich je toe? En welke helemaal niet?
 7. Heb je nog een droomtrip in gedachten?

2 reacties

 1. Tof om lezen Debbie.
  Ik vermoed dat we allen wegdromen van een lange tocht over de Atlantische Oceaan. Ik hoop om die droom op mijn 50ste te kunnen waarmaken.
  En anders misschien iets voor Hiking Advisor in de toekomst, “Hiking Advisor goes Global ! 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s