De Groene Rand van Brussel

Wie vanaf Brussel, onze bruisende hoofdstad, enkele kilometers zuidwaarts rijdt, komt al snel tussen bossen en velden terecht. Na onze doortocht door de Vlaamse Ardennen en het Pajottenland trekken we nu door de Groene Rand ten zuiden van Brussel met het Hallerbos, het Zoniënwoud en natuurreservaat de Doode Bemde als hoogtepunten. 

Halle > Hoeilaart
Afstand: 24km

De eerste drie kilometers lopen we door Sint-Rochus, een rustige buitenwijk van Halle. Pas als we de brug over de ringweg rond Brussel over zijn, zitten we in het groen. Het gezoem van de autoweg blijft in de achtergrond hoorbaar, maar toch gaat onze aandacht uit naar het mooie Hallerbos. Geen blauwe boshyacinten deze tijd van het jaar, wel geelroodschakeringen in het loofwoud. De zon priemt door het herfstige bladerdek. De stemming zit erin.

De gele verf van de reebokkenwandeling leidt ons via de Kapitelvijver en het Tranendal naar het natuurreservaat van Rilroheide, waar men een poging doet om de heide terug te herstellen. Langs de gelijknamige beek lopen we richting Dworp.

Mijn ma reageert verrast als ik opeens mijn kompas bovenhaal. Op de rand van de kaart is het altijd wat lastig navigeren en mijn hoofd is even in de war van al de kronkelende wegjes en paadjes. Maar gelukkig maar, de magneetnaald liegt nooit en leidt ons feilloos richting de Zevenborrebeek.

DSC05528

Aan de voormalige watermolen van de Zevenbronnen barst een onweer los en gaan de hemelsluizen open. De ideale timing voor een lunchpauze op een houten bank onder het afdak van het vernieuwde gebouw. We hopen dat de lokale bewoners  een oogje dichtknijpen.

DSC05532

Langsheen de vijvers lopen we oostwaarts richting Goede Lucht, al heb ik mijn twijfels dat de lokale steenweg voor veel luchtkwaliteit zorgt. Via Sint-Genesius-Rode komen we terug aan een lint van vijvers terecht, die helaas omzoomd zijn door een hoog hek. Pas bij Hof de Landsrode krijgen we water te zien. Op een grote dode boom zitten enkele aalscholvers hun vleugels te drogen. De witgesnavelde meerkoeten dobberen op het water.

Het Zoniënwoud kondigt zich aan bij de Grote Hut, die verwijst naar een tijd dat hier nog een jachtpaviljoen stond, wat er ook voor zorgde dat het woud toch wat beschermd bleef door de eeuwen heen.  In de 17de en 18de eeuw werden grote delen geplunderd, wat leidde tot omvangrijke ontboste zones met heide. Vanaf het einde van de 18de eeuw heeft men de kale plekken volgeplant met beuken.

Onze hoop om nu nog een café tegen te komen, begint stilaan te vervliegen. Eén ding is zeker, de eerstvolgende kilometers zien we enkel maar bomen. Een beekje kronkelt door het woud. Bij het kasteel van Groenendaal komen we aan de Ganzepootvijver en de Keizer Karelvijver.

DSC05556

Onze laatste poging om een koffie te scoren leiden ons naar het bosmuseum, maar ook daar vangen we bot. Gelukkig ligt onze B&B niet ver meer. Via een wandelbrug en paadje kunnen we de drukke wegen vermijden. Onze kamer ligt in een manege met plaats voor 50 paarden.

Hoeilaart > Sint-Joris-Weert
Afstand: 25km

Na een laatste groet aan de paarden, wandelen we terug naar het station van Groenendaal waar we een bospad oppikken richting Koningsvijvers. We wandelen naar de rand van Hoeilaart voor vers brood. Nabij Barbizon kijken we uit over nevelige velden en de watertoren op Molenberg.

DSC05576

Na de oversteek van de Welriekende Dreef zitten we terug in het Zoniënwoud. Een ruiterspad leidt ons onder de autosnelweg door, waar auto’s staan aan te schuiven richting het Leonardkruispunt wat verderop. Wandelen op een werkdag, ’t heeft wel iets.

Via mooie brede paden in het arboretum van Tervuren gaat het naar het Kapucijnenbos. We lopen het Dijleland in. Het bos maakt plaats voor velden en akkers. De kerktoren van Huldenberg steekt boven het nog bloeiende koolzaad uit. Via holle wegen bereiken we Loonbeek. Het kabbelende water van de IJse leidt ons naar Neerijse.

DSC05602

Het natuurreservaat de Doode Bemde is een pareltje, een mozaïek van broekbosjes, wei- en hooilanden, ruigten en rietvelden, vijvers en grachten. ‘Dode beemden’ betekent zoveel als onbruikbare graslanden. We steken de Dijle over en wandelen Sint-Joris-Weert in. Nog enkele laatste wandelwegen leiden ons naar het centrum en het station, het einde van een gevarieerde tocht door de groene rand. Maar we komen zeker nog eens terug om van hieruit het Hageland te gaan verkennen.

DSC05620

Conclusie

Ondanks de nabijheid van de hoofdstad, kan je prachtig wandelen in het groene en glooiende Vlaams-Brabant. In sommige gebieden is het geluid van autowegen goed hoorbaar, maar wie zich daar over kan zetten, zal zeker genieten van deze tweedaagse tocht door bossen en velden.

Meer foto’s in dit fotoalbum.


PRAKTISCHE INFO

MOEILIJKHEIDSGRAAD VAN DE TOCHT

Dit is een eenvoudige tocht (niveau 1) en ideaal als eerste kennismaking met het meerdaagse wandelen en bivakkeren. De route gaat over lichtglooiend terrein, dus een zekere fitheid is best aan te raden. Meer info over de classificatie van mijn tochten vind je in dit bericht.

SEIZOEN

We stapten deze tocht op 5-6 november 2017. De route kan je het ganse jaar door wandelen. In april staan de boshyacinten en daslook volop in bloei en is het één blauw en wit bloementapijt in de bossen. Zeker in april trekt het Hallerbos dan heel veel wandelaars. De herfst biedt meer rust en prachtig verkleurende loofbossen. Door de nabijheid van de hoofdstad kom je af en toe wel eens volk tegen, veel lopers, mountainbikers en ruiters, maar het is zeker niet over de koppen lopen.

GELOPEN ROUTE & BEWEGWIJZERING

Ik stippelde met behulp van de stafkaart uit en liep dus constant op kaart. Op sommige twijfelmomenten moest ook het kompas eens boven gehaald worden. Wie het denkwerk liever beperkt houdt, kan de geelrode markering van de ‘Streek GR Groene Gordel’ volgen van Halle tot Tervuren, en daarna overschakelen naar het wandelknoopuntennetwerk van Zuid-Dijleland.

Hieronder een overzicht van de gelopen route:

Ik heb de route ingeladen in Alpenvereinaktiv, zodat je daar de GPX-route kan downloaden.

KAARTEN

De NGI-kaarten (1:20.000) die ik gebruikte zijn:

  • 31 5-6 ‘Lennik – Sint-Pieters-Leeuw’ (slechts heel klein stukje nodig, een plannetje van Halle is eigenlijk voldoende)
  • 39 1-2 ‘Rebecq – Tubize’
  • 39 3-4 ‘Waterloo – Lasne’
  • 31 7-8 ‘Ukkel – Uccle – Hoeilaart’
  • 32 5-6 ‘Huldenberg – Grez-Doiceau’

BEREIKBAARHEID

Zowel Halle als Sint-Joris-Weert zijn met de trein bereikbaar, maar liggen niet op dezelfde lijn. Vanuit Brussel zijn beide locaties te bereiken (Sint-Joris-Weert na overstap in Leuven). De Railpas is de goedkoopste manier om er te geraken.

ACCOMMODATIE

Er is helaas geen bivakzone in het Zoniënwoud en ook geen camping. We sliepen in B&B Ariosa die basic kamers biedt. Via booking.com vind je ook ander (duurdere) opties. Wie dit allemaal te duur vind, kan er voor opteren om via het openbaar vervoer (bus of trein vanuit Groenendaal) naar Brussel toe te reizen.

BEVOORRADING

We liepen zelden door een dorpskern maar wie wil, kan wel even uitwijken. In Hoeilaart kom je op onze route een bakkerij tegen. Het aanbod aan horeca op onze parcours viel serieus tegen, ook hier zal je moeten uitwijken als je graag eens de voeten onder tafel schuift. Op zondagavond aten we uit in Brasserie Lulu, vlakbij onze B&B.

3 reacties

  1. Prachtig gebied hé, De Doode Bemde… Gans de streek daar is echt wel de moeite waard met nog de bivakzones in het Meerdaalwoud dichtbij. En de kronkelende Dijle langs de lieflijke dorpjes… Ik ben er al enkele keren gaan stappen via het wandelnetwerk Zuid-Dijleland, maar ook de streek-GR van zowel de Groene Gordel als van het Dijleland liggen bovenaan de schuif. Van zodra we er klaar voor zijn, gaan we er weer tegenaan 😉

  2. Ik kwam op de website maar bij toeval maar was bijzonder onder de indruk door de interessante wandelgegevens maar nog meer door de bijzonder verzorgde layout en de verhaalstijl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s