Beginnersbivaktocht in Gavarnie

dsc00082_50237538727_o

Gavarnie is vooral gekend om zijn Cirque, een impressionant keteldal met loodrechte rotswanden en de Brèche de Roland. Maar de wijde omgeving biedt heel veel mogelijkheden om te wandelen & te bivakkeren. Ik ging er in 2020 met een groep beginnende bergwandelaars op stap en maakte een mooie driedaagse bivaktocht in lus, ideaal als kennismaking met het hooggebergte.

Dag 1: Gavarnie > Cirque d’Estaubé (bivak)

Afstand: 15,7 km
Stijgen: 683m, dalen: 403m

We starten met een rustige inloopdag omheen de Montagne de Coumély. Tijdens de klim over een grintweg nestelen zich de gemzen vooraan. Er wordt op elkaar gewacht als we boven de boomgrens komen. De Gave de Gavarnie heeft zich diep in het berglandschap ingesneden. Terwijl we verder op hoogte blijven wandelen, krijgen we telkens een nieuw zicht. Ondanks dat we nog niet op grote hoogte zijn, gaat het landschap allerminst vervelen.

Her en der staan nog herdershutten waarvan sommigen intussen zijn omgebouwd naar vakantiehuisjes die enkel te voet bereikbaar zijn. We vleien ons neer in het gras voor een middagpauze mét siësta. Ook dat is bergwandelen.

dsc09991_50236670933_o

De wolken beginnen stilaan op te zetten, het weer is erg onstabiel. Niet ideaal voor wie de bergen intrekt. Vandaag blijven we echter laag genoeg en hoeven we ons voorlopig geen grote zorgen te maken.

dsc09994_50237317956_o

In de Vallée d’Estaubé komen we heel wat dagjeswandelaars tegemoet die hun auto geparkeerd hebben aan Lac des Gloriettes. Ook hier is een natuurlijk amfitheater, de Cirque d’Estaubé op de grens met Spanje, en waar je via de erg steile Brèche de Tuquerouya een doorgang vindt. Wij blijven in La Douce France.

Net als we de tenten willen opzetten nabij de Gave d’Estaubé, gaan de weergoden dansen en is het meteen alle hens aan dek om voor iedereen een droog onderkomen te zorgen. Een superlichtgewicht tentje blijkt niet bestand tegen de windstoten en begeeft het al bij het opzetten, gelukkig is er plaats genoeg in de stevigere tenten. Meteen een goeie les dat je ook niet te veel mag besparen op gewicht. Boven de boomgrens ben je onbeschut en moet je er kunnen op vertrouwen dat je tent het houdt in een stevige storm. Daarna keert de rust terug en kunnen we nog wat nakeuvelen in een ‘zinkgat’ dat perfect dienst doet als zithoek.

Dag 2: Cirque d’Estaubé > Plateau de Pailla incl. klim naar de Piméné (bivak)

Afstand: 13,7 km
Stijgen: 1.176m, dalen: 1.158m

Vandaag staat de koninginne-etappe van de tocht met de overschrijding van de ‘Hourquette d’Alans’ en de klim naar de Piméné op het programma. Het wolkendek ziet er nog altijd wat dreigend uit en er staat behoorlijk wat wind.

dsc00011_50236675158_o

Gestaag winnen we hoogte over een duidelijk pad, met af en toe eens een rotsblok die een grotere stap vereist. Iedereen heeft intussen zijn wandeltempo bergop wat gevonden. Het is beter je eigen ritme te volgen, in plaats van je voorganger perse op de hielen te zitten. Dat is zowel energiebesparender als comfortabeler.

Op de westflank laten we de rugzakken achter en voelen ons meteen wat lichtvoetiger als we naar Col du Piméné trekken. Voor sommigen is het extra hoogteverschil naar de Petit Piméné (2.667) al uitdagend genoeg, enkelen volgen me naar de Piméné (2.801) zelf, die wat technischer is en dus meer tredzekerheid en durf vraagt. Als je voorzichtig blijft en goed uitkijkt naar natuurlijke treden en stappen is het zeker haalbaar om de top te bereiken.

Vanaf op de kam heb je een prachtig zicht op de Cirque de Gavarnie en de Brèche de Roland. Enkele vale gieren cirkelen boven ons.

dsc00026_50236674783_o

Na een heerlijke middagpauze in de zon, met wederom een middagdutje, dalen we verder af naar Refuge des Espuguettes. Op het terras van de gezellige berghut keuvelen we verder met taart & koffie. Ook de muilezel van het huis steekt zijn kop er even bij.

Lager zoeken we de rust van het Plateau de Pailla en zetten daar terug de tenten op. Gezien de hemelsluizen terug open gaan, eten we onder ons nylondak, maar daarna kunnen we nog wat aan de slag met kaart & kompas en genieten na van een prachtig avondlicht over de bergen.

Dag 3: Plateau de Pailla > Gavarnie

Afstand: 11,2 km
Stijgen: 534m, dalen: 808m

We dalen niet in rechte lijn af naar Gavarnie maar buigen af via een heel mooi pad naar de Cirque. De route slingert langs de flank onder mooie rotsformaties. Bij l’Hôtellerie du Cirque staan we aan de voet van de machtige rotswanden en la Grande Cascade.

Via Bois du Boulic winnen we terug hoogte naar het Plateau de Bellevue om het keteldal eens van de andere kant te bewonderen. Hier zijn heel wat dagjeswandelaars op de been, de ene al wat gemotiveerd dan de andere. Daarna gaat het terug bergaf naar het toeristische Gavarnie.

dsc00082_50237538727_o


PRAKTISCHE INFO

MOEILIJKHEIDSGRAAD

2schoenenDeze tocht is niveau 2 en geschikt voor beginnende bergwandelaars met een goede fysieke conditie. Meer info over de moeilijkheidsgraad van tochten in dit bericht.

REISPERIODE & SEIZOEN

We liepen deze tocht van 10 t.e.m. 12 augustus 2020.

BENODIGD MATERIAAL

Voor dit soort terrein zijn een stevig paar bergschoenen (type B) en een paar wandelstokken, zeker om de knieën wat te sparen tijdens de afdalingen, absoluut nodig. Verder neem je ook materiaal mee, zeker voor de eerste nacht. Je kan overwegen om de tent thuis te laten en in Cabane d’Estaubé, een eenvoudige herdershut, te overnachten maar die is vrij klein en niet zo comfortabel. De tweede nacht kan je slapen in Refuge des Espuguettes, een gezellige berghut met vriendelijke huttenwaarden, in dat geval heb je enkel een lakenzak nodig.

ROUTE & BEWEGWIJZERING

De wandelroute is een combinatie van bestaande wandelpaden en is technisch niet moeilijk. Enkel het laatste stuk naar de Pic Piméné (2.801m) vergt wat meer tredzekerheid. Enkel bij goed weer kan je de top beklimmen, anders blijf je er beter weg. Ook vanaf de Petit Piméné heb je al een mooi zicht op de Cirque de Gavarnie!

Je kan een GPX van onze route op de site van Alpenvereinaktiv downloaden, maar neem ook zeker een stafkaart mee en werk aan je vaardigheden om die te leren lezen.

Hier een overzichtje van onze gelopen route:

KAART EN WANDELGIDS

We gebruikten volgende stafkaart van het IGN (1:25.000): 1748 OT – Gavarnie – Luz-St-Sauveur. Deze is makkelijk te vinden in reisboekhandels bij ons.

BEREIKBAARHEID

Dit is een lustocht. Het eenvoudigste & snelste is om vanaf thuis met het openbaar vervoer te reizen. Zo is er een nachttrein van Parijs tot Lourdes, waarbij je dus eigenlijk in de vroege vooravond in België kan vertrekken om dan in de loop van de ochtend op je bestemming aan te komen. Je stapt over in Parijs (Paris Nord naar Paris Austerlitz via een rechtstreekse metrolijn). In Lourdes kan je de bus nemen naar Gavarnie. Door de onzekere coronasituatie, hebben we het anders aangepakt nl. met de auto naar Gavarnie gereisd en die geplaatst op de parking van de Chalet Granges de Holles (deze ligt net voorbij de publieke parking op een grintwegje op weg naar de hut).

OVERNACHTEN

Bivakkeren is toegelaten in de Centrale Pyreneeën vanaf 19u ’s avonds tot 9u ’s morgens. In de praktijk is het zo dat je vaak je tentje al iets eerder opzet (en vaak ook al vroeger vertrekt), maar voor 16u vermijd je het best. Bij de berghutten zijn er vaak aangeduide zones waarbinnen je moet bivakkeren, hou je hier zeker aan!

Wens je niet te bivakkeren, dan zal je tocht wat moeten aanpassen en richting Refuge des Espuguettes stappen, vanwaar je met een dagrugzak de Piméné of de Petit Piméné kan beklimmen.

BEVOORRADING

Er zijn geen mogelijkheden tot bevoorraden onderweg. Enkel in Refuge des Espuguettes (dag 2) kan je terecht voor een drankje of hapje.

2 reacties

  1. Beste Debbie
    In het onderdeel bereikbaarheid heb je geschreven dat er een bus zou zijn tussen Lourdes en Gavarnie. Hier vind ik echter geen info/lijn terug online. Heb jij toevallig deze informatie nog?
    Met vriendelijke groeten
    Anna C.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s