Terug naar de Queyras

Voor het derde jaar op rij trok ik in maart 2016 naar de Queyras voor het begeleiden van een sneeuwschoentrekking van Pont de Bramousse naar L’Echalp. Er lag een pak sneeuw meer dan de vorig jaren en het weer was iets grilliger, maar de sfeer zat goed en de regio verveelt me nog altijd niet. Deze zuidelijk gelegen streek in de Franse Alpen heeft meer kans op zon, biedt mooie berglandschappen en gezellige dorpjes en berghutten. Het ligt wat afgelegen en kent slechts enkele kleine skigebieden, waardoor het rustiger is.

Na een verkenning in 2014, koos ik deze tocht als afsluitende stage van mijn opleiding tot accompagnateur en montagne in het voorjaar van 2015. Het was toen de eerste keer dat ik een groep op sleeptouw nam op sneeuwschoenen, en meteen in een uitdagend terrein en op een pittig parcours. Het is dan ook mijn handelsmerk om iets avontuurlijkere tochten te gidsen waar ik zelf in thuis ben maar die wel wat meer conditie en doorzettingsvermogen vereisen van mijn deelnemers.

IMG_6200
Afdaling van Col des Estronques: ons eigen spoor trekken

Mijn maître de stage was Philippe Collignon, een Waalse accompagnateur die zelf geregeld sneeuwschoentochten in lawinegevoelig terrein begeleidt voor Compagnie Ardennaise de Randonnée. Voor mij dus een uitstekende coach. Hij gaf me voor vertrek nog een gouden tip  mee om walkietalkies te gebruiken. Als we – omwille van het lawinegevaar – afstand houden tussen de deelnemers, dan kan ik zo nog makkelijk communiceren met de achterhoede.

Hij zou de stage niet bijwonen maar wel advies geven & de stage beoordelen op basis van een uitgebreid stagedossier:

Ik slaagde voor de stage en ook bij de deelnemers viel de tocht in de smaak. Dit jaar paste ik het programma nog wat aan. Aan het parcours kon ik op zich niet zoveel veranderen, maar de extra inloopdag was wel een meerwaarde. Zo konden de deelnemers op het gemak acclimatiseren na een drukke werkweek en lange autorit, aanpassen aan het lopen met sneeuwschoenen en nog wat oefenen met de lawinebieps. De volgende dag vertrokken we dan voor de 5-daagse trip.

Foto’s van de voorbije tochten vind je in het fotoalbum van Hiking Advisor: editie 2015 en editie 2016. In 2017 gaat de stage voorlopig voor de laatste keer door, hou de agenda van Hiking Advisor in de gaten in september 2016. Daarna kijk ik uit voor een nieuw gebied.

Met dank aan Patrick Houbrechts & Bjorn Desander voor de foto’s.

IMG_6366
Samen een sneeuwvrouw bouwen

 

2 reacties

  1. Erg interessant om te lezen, Debbie! Ik ben zojuist teruggekeerd van de Jura. Sneeuwschoenlopen, een week met mijn Zwitserse opleidingsgroep en een week met Nederlandse vrienden (dus ook een soort stage, onbetaald nog). Dit voorjaar begin ik aan mijn 2e jaar van de IML-opleiding in St.Jean, Val d’Anniviers, Wallis, CH. Eind van dit jaar hoop ik klaar te zijn met de Zwitserse opleiding, en dan moet ik nog uitzoeken hoe ik aan de UIML-erkenning kom, Dat wordt nog spannend! Vriendelijke groet, Frederike

    • Die erkenning is bij mij ook geen evidentie geworden. De Adeps (tegenhanger van Bloso) heeft me nog een 5tal algemene vakken aangesmeerd, ik hoop in mei mijn opleiding definitief af te sluiten en dan mijn erkenning bij de Fransen aan te vragen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s